Τι είναι η κατάθλιψη και ποιοί οι λόγοι εκδήλωσή της;

H κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που ένας άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Υπάρχουν βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν την κατάθλιψη. Οι βιολογικοί παράγοντες έχουν κληρονομικό χαρακτήρα και σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Ενώ οι περιβαλλοντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τα τραυματικά βιώματα στη ζωή, τις ορμονικές αλλαγές και την εκμάθηση αρνητικών τρόπων σκέψης μέσω της αλληλεπίδρασης με γονείς-δασκάλους-συνομήλικους.

Επιπτώσεις της κατάθλιψης

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι κυρίως ψυχολογικά και συνδέονται με τη διάθεση και συμπεριφορά του ατόμου. Όμως δεν αποκλείεται η κατάθλιψη να έχει και σωματικά συμπτώματα όπως για παράδειγμα διάφορους πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος χωρίς άμεσα και προφανή αίτια.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;

Η πιο άμεση αντιμετώπιση της κατάθλιψης περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή. Άλλες εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες για την κατάθλιψη είναι:

1. η άσκηση,
2. ο βελονισμός,
3. ο διαλογισμός και
4. η γιόγκα.

Η συμβολή του ''Υγεία+Άθληση'' ενάντια στη κατάθλιψη

Στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει:

1) ένα ατομικό και εξειδικευμένο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης σε στατικό ποδήλατο και κυλιόμενο τάπητα.

Στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται το πρόγραμμα με συνεχή επίβλεψη του ασκούμενου από κλινικό εργοφυσιολόγο με παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου, καρδιακής συχνότητας και αρτηριακής πίεσης. Ο αθλούμενος ενημερώνεται συστηματικά, γραπτώς και προφορικώς, με επιστημονικό τρόπο όχι μόνο κατά την ολοκλήρωση της κάθε συνεδρίας, αλλά και στο τέλος του συνόλου όλων των συνεδριών του προγράμματος εξειδικευμένης άσκησης,

2) σε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται ένα ατομικό ή ομαδικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, το οποίο περιλαμβάνει ελεύθερες ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε στρώματα εδάφους. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο περιλαμβάνονται ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης, κινητικότητας και ελέγχου της στάσης της σπονδυλικής στήλης χρησιμοποιώντας απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις).

Η άσκηση συστήνεται και από τους ψυχιάτρους και ψυχολόγους ως θεραπευτικό μέσο αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης. Το κέντρο "Υγεία+Άθληση" διαθέτει προγράμματα θεραπευτικής άσκησης προσαρμοσμένα και για άτομα της Τρίτης ηλικίας που επιθυμούν να προλάβουν ή πάσχουν από κατάθλιψη.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη των παραπάνω προγραμμάτων άσκησης διαπιστώνονται από τον συμμετέχοντα σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-8 εβδομάδες) και περιλαμβάνουν:

1. την βελτίωση της νοητικής υγείας,
2. την αύξηση του αισθήματος ευεξίας,
3. την βελτίωση της φυσικής κατάστασης,
4. την αύξηση του επιπέδου των ενδορφινών (πρωτεϊνες με δράση αντίστοιχη της μορφίνης, έτσι ώστε να μην γίνεται το σώμα τόσο ευαίσθητο στον πόνο),
5. την βελτίωση της διάθεσης και συμπεριφοράς,
6. την βελτίωση της εμφάνισης και της αυτοεκτίμησης και
7. την κοινωνικοποίηση του ατόμου με καινούργιους ανθρώπους, εφ’όσον το πρόγραμμα που θα επιλεχτεί είναι ομαδικό.

Τι είναι η κυστική ίνωση και ποιά τα αίτια της;

Η Κυστική Ίνωση είναι μια ανίατη πάθηση και απειλητική για τη ζωή, που προκαλεί σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα. Είναι γενετική, κληρονομική και μη μεταδοτική πάθηση. Η Κυστική Ίνωση οφείλεται σε μοριακές βλάβες που προκαλούνται από τη μετάλλαξη ενός γονίδιου του εβδόμου χρωμοσώματος αλλάζοντας μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την κίνηση του άλατος μέσα και έξω από τα κύτταρα και έτσι προσβάλλονται πολλά σημαντικά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση παχιάς, κολλώδους βλέννας στο αναπνευστικό, το πεπτικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Ποιά είναι τα συνήθη συμπτώματα της πάθησης;

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κυστική Ίνωσης είναι οι διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε άτομο ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου. Στο αναπνευτικό σύστημα η έκκριση βλέννας προκαλεί επίμονο βήχα που παράγει παχιά πτύελα και βλέννα, το άσθμα ή η δύσπνοια, ο συριγμός, η αιμόπτυση, η βρογχική αλλεργία, η φλεγμονή στις ρινικές διόδους και η μειωμένη ικανότητα για άσκηση. Ενώ στο πεπτικό σύστημα προκαλείται ευερέθιστο στομάχι, κοιλιακό άλγος, αύξηση βάρους, δυσώδη κόπρανα και σοβαρή δυσκοιλιότητα. Επιπτώσεις της νόσου στο μυοσκελετικό σύστημα είναι η αυξημένη οστική απώλεια, η ανάπτυξη ενός τύπου αρθρίτιδας στα γόνατα παιδιών, η οποία βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου και τη θεραπεία, η μείωση του ύψους, η εμφάνιση καταγμάτων στα μακρά οστά, στους σπονδύλους, τα πλευρά και το στέρνο σε έφηβους ή ενήλικες. Τα κατάγματα των πλευρών και των σπονδύλων προκαλούν παραμόρφωση της θωρακικής κοιλότητας η οποία μειώνει τη λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων.

Προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της πάθησης

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ριζική θεραπεία για την Κυστική Ίνωση. Για την αντιμετώπιση της Κυστικής Ίνωσης συστήνονται τα παρακάτω:

1. χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και βιταμινών (π.χ. αντιβιοτικά, βλεννολυτικά, βρογχοδιασταλτικά, ειδικά ένζυμα κ.α.),
2. φυσικοθεραπεία (π.χ. αναπνευστική) και
3. εξειδικευμένη σωματική άσκηση.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στην Κυστική Ίνωση

Το πρόγραμμα σωματικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' είναι εξειδικευμένο και εξατομικευμένο στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της Κυστικής Ίνωσης και περιλαμβάνει:

1. αερόβια άσκηση (π.χ. στατικό ποδήλατο και διάδρομος),
2. ασκήσεις απανπνευστικών μυών,
3. εκπαίδευση σε τεχνικές αποδοτικότερης αναπνοής,
4. απομάκρυνσης βρογχικών εκκρίσεων (πτυέλων),
5. ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή, όρθια και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του πάσχοντα.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεονέκτημα του προγράμματος αερόβιας άσκησης αποδίδεται:

- στη χορήγηση ρινικού οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης, έτσι ώστε ο πάσχων να μπορέσει να ασκηθεί πιο αποτελεσματικά με σκοπό την έκκριση πτυέλων,

- χρησιμοποίηση επιστημονικών ενδείξεων για τον βαθμό της δύσπνοιας κατά τη διάρκεια της άσκησης,

- στον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος αερόβιας άσκησης,

- στην σωστή καθοδήγηση και επίβλεψη του ασθενούς κατά τη διάρκεια της άσκησης από κλινικό εργοφυσιολόγο και

- στην δημιουργία του αισθήματος ευεξίας κατά το πέρας του κάθε κύκλου εκγύμνασης χωρίς αναπνευστική εξουθένωση (δύσπνοια) και μυική κούραση (κράμπες κ.α.).

Στο εξατομικευμένο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης δεν υπερβαίνονται τα εξατομικευμένα επιτρεπτά όρια του αθλούμενου σε σχέση με την καρδιακή του συχνότητα, την αρτηριακή πίεση και τον κορεσμό οξυγόνου. Ο συμμετέχων ενημερώνεται συστηματικά, γραπτώς και προφορικώς, με επιστημονικό τρόπο όχι μόνο κατά την ολοκλήρωση της κάθε συνεδρίας αλλά και στο τέλος του συνόλου όλων των συνεδριών του προγράμματος εξειδικευμένης άσκησης. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της άσκησης στον ασθενή και στον θεράπωντα ιατρό του. Η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (παθολόγων, φυσιάτρων, πνευμονολόγων κ.λ.π.) για αυτού του είδους την άσκηση είναι χαρακτηριστικό που την καθιστά επιτρεπτή για άτομα όλων των ηλικιών με Κυστική Ίνωση.

Στο εξατομικευμένο πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) με σκοπό την ενδυνάμωση μεγάλων μυικών ομάδων, την αύξηση της κινητικότητας και την βελτίωση της ισορροπίας.

Επίσης για παιδιά μικρής ηλικίας (6-12 ετών) το πρόγραμμα σωματικής άσκησης έχει διασκεδαστικό χαρακτήρα έτσι ώστε να ενθαρρύνονται για την συνέχισή της. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται κατάλληλο ασκησιολόγιο με ποικίλες ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης σε ξαπλωτή, όρθια και καθιστή θέση καθώς επίσης και πολλά είδη παιχνιδιών για την αερόβια άσκηση.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος επιτυγχάνουν:

1.   μείωση του αισθήματος δύσπνοιας,
2.   αύξηση του αισθήματος ανοχής στην κόπωση πραγματοποιώντας με μεγαλύτερη ευκολία καθημερινές δραστηριότητες,
3.   αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων,
4.   βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας,
5.   βελτίωση της αντοχής,
6.   βελτίωση απομάκρυνσης βρογχικών εκκρίσεων,
7.   αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας σε όλο το σώμα,
8.   βελτίωση της κινητικότητας στα άνω και κάτω άκρα,
9.   επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου,
10. αύξηση όρεξης του παιδιού ή του ενήλικα,
11. βελτίωση της φυσικής κατάστασης και
12. βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και ποιές οι πιθανές αιτίες της πάθησης;

Σκλήρυνση κατά πλάκας ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση είναι ένα χρόνιο νευρολογικό νόσημα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, το οποίο συνήθως επιτίθεται σε μικρόβια και ιούς, τώρα επιτίθεται εναντίον φυσιολογικών ιστών του σώματος. Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι η πιο συνήθης, μη τραυματική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Η αιτία στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι ακόμη άγνωστη. Όμως είναι γνωστό πως το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται και καταστρέφει το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών ινών, τη μυελίνη. Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι κληρονομική, ωστόσο η γενετική ευπάθεια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της. Επίσης η σκλήρυνση δεν είναι ψυχική διαταραχή.

Ποιά είναι τα συνήθη συμπτώματα της πάθησης;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η έλλειψη συντονισμού κινήσεων, σπαστικότητα ή και ατροφία των μυών, απώλεια της ισορροπίας, εύκολη κόπωση, διπλωπία ή θόλωση της όρασης, διαταραχές στην ούρηση (οι διαταραχές της ούρησης εξαρτώνται από ποιο τμήμα της σπονδυλικής στήλης έχει προσβληθεί από τη νόσο), σπαστικό αταξικό βάδισμα, αδυναμία ή ανικανότητα ενός ή και των δύο άκρων και δυσκολία στην ομιλία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;

Η πάθηση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

1. φαρμακευτική αγωγή, εφ’όσον εγκριθεί από τον θεράπων ιατρό,
2. την υπόδειξη σωστών στάσεων του σώματος στο κρεββάτι,
3. φυσικοθεραπεία (π.χ. κρυοθεραπεία, τεχνικές αποκατάστασης, Tens, λειτουργικό ηλεκτρικό ερεθισμό, κ.α.) και
4. εξειδικευμένη άσκηση ήπιας έντασης.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' είναι εξειδικευμένο και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή, όρθια και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της νόσου στο αρχικό της στάδιο. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο μυϊκός τόνος δίνοντας μια αίσθηση ευεξίας και βελτίωσης της κινητικότητας. Η εκμάθηση και η καθημερινή επανάληψη των ασκήσεων, αποτελούν τα βασικότερα σημεία για την αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού προγράμματος. Όλες οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό στο μυοσκελετικό σύστημα αντιθέτως προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του πάσχοντα κατά τη διάρκεια της άσκησης από Κλινικό Εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που το καθιστούν επιτρεπτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες που πάσχουν από την πάθηση αυτή.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον ασθενή σε γρήγορο χρονικό διάστημα (8-10 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1. η βελτίωση της κινητικότητας και ισορροπίας, έτσι ώστε οι καθημερινές δραστηριότητες των πασχόντων να γίνονται πιο εύκολες,

2. η ενδυνάμωση των μεγάλων μυϊκών ομάδων,

3. η διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και η μείωση του κινδύνου βραχύνσεων και παραμορφώσεων,

4. η βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού,

5. η βελτίωση της συνολικής μυϊκής κατάστασης του σώματος (κοιλιακοί μυες, μυες των ποδιών κ.α.),

Ενώ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται:

6. η μείωση της σπαστικότητας και του πόνου,

7. η μείωση κινδύνου κατακλίσεων και

8. η διατήρηση της καλής υγείας.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου κατ' οίκον σε άτομα που έχουν την πάθηση αυτή, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

Τι είναι η νόσος Parkinson και σε τι οφείλεται;

Η νόσος Parkinson είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλείται από ανωμαλία του νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η νόσος του Parkinson διακρίνεται σε ιδιοπαθή και δευτεροπαθή. Ο ιδιοπαθής Παρκινσονισμός είναι ο πιο κοινός καθώς αποτελεί το 80-85% των περιπτώσεων. Γενικά η αιτιολογία της νόσου είναι ασαφής.

Ποιά είναι τα συνήθη συμπτώματα της νόσου;

Η έναρξη της νόσου είναι βραδεία και η πορεία προοδευτική. Στα αρχικά συμπτώματα παρατηρούνται διάχυτη πόνοι, κυρίως στους ώμους, οφειλόμενοι στην υποκινησία των αρθρώσεων, αίσθημα κόπωσης και μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Όταν η νόσος εγκατασταθεί, τότε εκδηλώνονται τα χαρακτηριστικά: τρόμος ηρεμίας, δυσκαμψία των μυών, βραδυκινησία και απώλεια των διορθωτικών αντανακλαστικών στάσεων (ισορροπία). Επιπλέον συμπτώματα που εκδηλώνονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι η υπερίδρωση, η ορθοστατική υπόταση, η αναπνευστική δυσλειτουργία, η δυσκοιλιότητα, το αίσθημα κόπωσης και τα οιδήματα των άκρων ποδών. Τα συμπτώματα της νόσου οφείλονται στην έλλειψη ντοπαμίνης.

Προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της νόσου

Για την αντιμετώπιση της νόσου Parkinson είναι αναγκαία τα παρακάτω:

1. χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό (π.χ. L-Dopa σε διάφορες μορφές),
2. φυσικοθεραπεία (π.χ. αναπνευστική) και
3. εξειδικευμένη σωματική άσκηση.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στην νόσο του Parkinson

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' είναι εξειδικευμένο και περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή, όρθια και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της νόσου. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) με σκοπό την μυική ενδυνάμωση, την αύξηση κινητικότητας και την βελτίωση της ισορροπίας. Επιπλέον ασκησιολόγιο εφαρμόζεται σε στατικό ποδήλατο με σκοπό την πλήρη αποφυγή των συμπτωμάτων του Parkinson για μικρό χρονικό διάτημα, όπως επιβεβαιώνεται από την μελέτη των Snijders και Bloem (2010). Η εκμάθηση και η καθημερινή επανάληψη των ασκήσεων, αποτελούν τα βασικότερα σημεία για την αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού προγράμματος. Όλες οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό στο μυοσκελετικό σύστημα αντιθέτως προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεονέκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του πάσχοντα κατά τη διάρκεια της άσκησης από Κλινικό Εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, νευρολόγων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που το καθιστούν επιτρεπτό και κατάλληλο για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον πάσχον σε γρήγορο χρονικό διάστημα (10-12 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι η:

1.   βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων (π.χ. ισχίων και γονάτων) και των αντιδράσεων ισορροπίας, έτσι ώστε οι καθημερινές δραστηριότητες των πασχόντων να γίνονται πιο εύκολες,
2.   βελτίωση της βραδυκινησίας,
3.   βελτίωση της ικανότητας έκπτυξης του θώρακα,
4.   μείωση της υπερδραστηριότητας των ανταγωνιστών μυών,
5.   ενδυνάμωση των μεγάλων μυϊκών ομάδων και βελτίωση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων,
6.   διόρθωση των ανωμαλιών στον τρόπο βάδισης,
7.   αύξηση του όγκου αναπνοής,
8.   αποφυγή πτώσεων,
9.   αποφυγή δευτερογενούς ατροφίας και εκφύλισης των μυών,
10. βελτίωση της λειτουργικότητας και
11. βελτίωση της συνολικής μυοσκελετικής κατάστασης.

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο και σε τι οφείλεται;

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου που όταν συνυπάρχουν συνιστούν έναν βασικό παράγοντα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου. Τα αίτια του συνδρόμου αυτού είναι άγνωστα αλλά σε κάθε περίπτωση σχετίζονται με την έλλειψη ινσουλινοαντοχής. Δηλαδή η γλυκόζη συσσωρεύεται το αίμα αντί να απορροφάται από τα κύτταρα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση του προ-διαβήτη και τελικά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Ενοχοποιητικοί παράγοντες αυτού του συνδρόμου είναι γενετικοί, η παχυσαρκία, η  έλλειψη άσκησης, οι ορμονικές διαταραχές, η ηλικία κ.α.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου;

Τα κριτήρια για να έχει κάποιος μεταβολικό σύνδρομο είναι όταν υπάρχουν τρία από τα πέντε παρακάτω χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα όταν:

1.  η HDL (κακή χοληστερίνη) είναι <40mg/ dL,

2.  αρτηριακή πίεση είναι <130/85,

3. γλυκόζη νηστείας είναι >100mg/dL,

4. τα τριγλυκερίδια είναι >150mg/dL,

5.  η περίμετρος μέσης είναι >102cm (στους άνδρες) ή περίμετρος μέσης είναι >88cm (στις γυναίκες).

Τρόποι αντιμετώπισης του μεταβολικού συνδρόμου και ο ρόλος του κέντρου ''Υγεία+Άθληση''

Η αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου επιτυγχάνεται με:

1. διάγνωση και σύσταση του ατόμου από τον ιατρό του σε ένα πρόγραμμα άσκησης,

2. συστηματική αερόβια και αναερόβια άσκηση και

3.  προσαρμογή σε ένα υγιεινό και ισσοροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα άσκησης που εκπονείται στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" είναι ατομικό και εξειδικευμένο, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό περιλαμβάνει αερόβια άσκηση σε:

1.  στατικό ποδήλατο,

2.  κυλιόμενο τάπητα και

3.  μυική ενδυνάμωση περιλαμβάνοντας πλούσιο ασκησιολόγιο για μεγάλες μυικές ομάδες του σώματος.

Ο αθλούμενος ασκείται υπό τη συνεχή επιτήρηση ειδικού αθλητικού επιστήμονα (κλινικού εργοφυσιολόγου), ο οποίος καταγράφει παραμέτρους όπως η καρδιακή συχνότητα, ο κορεσμός του οξυγόνου και η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης, έτσι ώστε η άσκηση να εκτελείται σε σωστά όρια ασφαλείας. Η παρατήρηση αυτών των μετρήσεων βοηθά τον κλινικό εργοφυσιολόγο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλούμενου και να συγκρίνει την πρόοδό του. Το σύνολο της καταγραφής των μετρήσεων παραδίδεται γραπτώς στον αθλούμενο στην ολοκλήρωση όλου του κύκλου των συνεδριών. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της άσκησης στον αθλούμενο, στον κλινικό διαιτολόγο του ή/και στον θεράποντα ιατρό του.

Αυτού τους είδους η άσκηση συστήνεται από το σύνολο του ιατρικού κλάδου (παθολόγων, ενδοκρινολόγων και καρδιολόγων) για άτομα που έχουν το μεταβολικό σύνδρομο οποιασδήποτε ηλικίας χωρίς να επιβαρύνεται το καρδιοαναπνευστικό, καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα του σώματος τους.

Σε ποιούς απευθυνόμαστε;

Tο πρόγραμμα άσκησης είναι εξατομικευμένο και εξειδικευμένο, κατάλληλο για:

· μεσήλικες που έχουν αυξημένες τιμές στα παραπάνω ενοχοποιητικά χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου και

· Τρίτης Ηλικίας που πάσχουν από άλλες συνοδές παθήσεις του μεταβολικού συνδρόμου (π.χ. καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, μεταβολικές, μυοσκελετικές).

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα πιο άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος άσκησης διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (8-10 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει συνεχή συχνότητα επιτυγχάνοντας την:

1.   μείωση του σωματικού βάρους,

2.   μείωση του σωματικού λίπους,

3.   σύσφιγξη μεγάλων μυικών ομάδων του σώματος,

4.   αύξηση του αισθήματος ανοχής στην κόπωση,

5.   αύξηση του μεταβολισμού,

6.   βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας,

7.   βελτίωση της κινητικότητας στα άνω και κάτω άκρα,

8.   αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας κυρίως στα πόδια,

9.   βελτίωση των βασικών τιμών ενός αιματολογικού checkup (χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου κ.α.),

10. μείωση αρτηριακής πίεσης,

11. βελτίωση της φυσικής κατάστασης,

12. ευεξία και

13. βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου κατ' οίκον σε άτομα που έχουν το σύνδρομο αυτό, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ποιά τα αίτια της;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, προοδευτική, αυτοάνοση και φλεγμονώδης πάθηση, που επηρεάζει τη λειτουργία των συνοβιακών αρθρώσεων. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα 45-55 ετών και 2-3 φορές συχνότερα σε γυναίκες αντί σε άντρες. Στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης εκτιμάται σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού (0,67%). Ενοχοποιητικές αιτίες για την εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης είναι η έκθεση σε παθογόνα, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Επιπτώσεις της πάθησης

Η έναρξη των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι συνήθως ήπια και χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία, διόγκωση και άλγος των αρθρώσεων με τελικό αποτέλεσμα τις παραμορφώσεις. Με την πάροδο του χρόνου οι περισσότεροι ασθενείς αναπτύσσουν πολυαρθρίτιδα. Εκτός από τις αρθρικές εκδηλώσεις προσβάλονται τα οστά, οι μυες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες. Επίσης παρατηρείται ατροφία των μυων και οστεοπόρωση που προκαλούνται είτε από την νόσο είτε από τα χορηγούμενα φάρμακα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι:

    η χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό με σκοπό τη μείωση του πόνου και την ανάσχεση της φλεγμονής,
    η συστηματική και εξειδικευμένη άσκηση με αντιστάσεις χωρίς κραδασμούς και επιβαρύνσεις για την σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις και
    η διατροφή πλούσια σε Ω-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" εφαρμόζεται ένα εξειδικευμένο, ατομικό ή ομαδικό πρόγραμμα άσκησης. Σε αυτό περιλαμβάνονται ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο περιλαμβάνονται ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης περιαρθρικών μυών και μεγάλων μυικών ομάδων, ασκήσεις κινητικότητας, ευλυγισίας, ευκαμψίας και ασκήσεις για σωστή στήριξη του κορμού χρησιμοποιώντας απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, ελαφριές αντιστάσεις κ.α.). Ενώ εφαρμόζεται επίσης αερόβια άσκηση σε στατικό ποδήλατο έτσι ώστε ο συνδυασμός των ασκήσεων για την ενδυνάμωση του σώματος να είναι πιο αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όλες οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη, τις αρθρώσεις του σώματος (καρπούς, γόνατα, πέλματα, ισχία και ώμους), τους μυες και τους τένοντες, αντιθέτως προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεονέκτημα του παραπάνω προγράμματος άσκησης είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας εως μέτριας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του πάσχοντα κατά τη διάρκεια της άσκησης από εξειδικευμένο αθλητικό επιστήμονα (κλινικό εργοφυσιολόγο), η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που το καθιστούν επιτρεπτό και κατάλληλο και για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον ασκούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (8-10 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1.   η αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας,

2.   η βελτίωση της κινητικότητας και του εύρους της κίνησης,

3.   η βελτίωση της ευλυγισίας και ευκαμψίας,

4.   η βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και

5.   η μείωση του αισθήματος κόπωσης.

Ενώ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται:

6.   η εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι σημαντικά βραδύτερη,

7.   η βελτίωση της αρθρικής λειτουργίας,

8.   η ενεργοποίηση μηχανισμών οστεοσύνθεσης με αποτέλεσμα την αύξηση της οστικής μάζας,

9.   η αποφυγή αγκύλωσης των αρθρώσεων,

10. η σπάνια εμφάνιση καταγμάτων και λοιπές παραμορφώσεις του σκελετού,

11. η ανακούφιση από τους πόνους στις αρθρώσεις και

12. η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ποιά είναι τα συνήθη προβλήματα στα γονάτα και ποιά τα αίτια τους;

Τα γόνατα είναι ίσως οι περισσότερο ταλαιπωρούμενες αρθρώσεις του σώματός μας, αφού σε κάθε βήμα μας δέχονται κρούση με διπλάσια έως τριπλάσια δύναμη από το βάρος μας. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του γονάτου είναι τραβήγματα στους συνδέσμους, τραυματισμοί των μυών ή των τενόντων του γονάτου, μηνίσκος και προβλήματα στην επιγονατίδα π.χ. χονδρομαλάκυνση και τενοντίτιδα.

Ορισμένα από τα ενοχοποιητικά στοιχεία για τα παραπάνω προβλήματα των γονάτων είναι η πλατυποδία, η καταπόνηση των τενόντων από υπερβολική άσκηση (όπως τρέξιμο, άλματα, ποδόσφαιρο κ.α.), ερεθισμός ή μαλάκυνση του χόνδρου που επενδύει στην πίσω πλευρά της επιγονατίδας, σφίξιμο ή αδυναμία των μυών στο πρόσθιο και οπίσθιο μέρος του μηρού κ.α.

Συμπτώματα

Κύρια συμπτώματα των προβλημάτων στα γόνατα είναι ο πόνος που γίνεται αισθητός πίσω, κάτω και πλάγια της επιγονατίδας. Ενώ ο πόνος μπορεί να μεγαλώσει στις βαθιές κάμψεις του γόνατου, στο κατέβασμα σκαλιών και στο τρέξιμο σε κατηφόρα.

Ποιές λύσεις συστήνονται για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στα γόνατα;

Για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων στα γόνατα συστήνονται τα παρακάτω:

1. φαρμακευτική αγωγή χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με την έγκριση ιατρού,

2. φυσικοθεραπεία (θεραπεία με Laser κ.α.),

3. ειδικό ασκησιολόγιο για την ενδυνάμωση των τετρακεφάλων,

4. διακοπή όλων εκείνων των δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα (π.χ. ανέβασμα/κατέβασμα σκάλας, ορθοστασία), εφ’όσον βρίσκεται ο πάσχων σε οξεία φάση και

5. χάσιμο βάρους, εφ’όσον είναι ο πάσχων υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Σε ποιούς απευθύνεται το Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'';

Το πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης που εφαρμόζεται στο κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' είναι εξειδικευμένο και περιλαμβάνει ποικίλες ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή, ξαπλωτή και όρθια θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της ιδιαιτερότητας του προβλήματος των γονάτων. Πιο συγκεκριμένα εφαρμόζονται ποικίλες ισοτονικές (π.χ. στατικές ασκήσεις με έκταση τετρακεφάλου κ.α.) και ισομετρικές ασκήσεις (δυναμικές ασκήσεις με έκταση γαστροκνημιαίου κ.α.), οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικά της μυικής ενδυνάμωσης των τετρακεφάλων. Επίσης χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η μυική ενδυνάμωση των μυών του ποδιού να είναι πιο αποτελεσματική για την προοδευτική ενδυνάμωση της κλείδωσης του γονάτου και βελτίωση της θέσης της επιγονατίδας.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από Κλινικό Εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που την καθιστούν επιτρεπτή και κατάλληλη για παιδιά, ενήλικες, μεσήλικες και για άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-8 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1. η μυική ενδυνάμωση τετρακεφάλου και των υπόλοιπων μυων των ποδιών,

2. η ελάττωση ή η ανακούφιση από τους πόνους,

3. η αύξηση της μυικής δύναμης στα πόδια,

4. η βελτίωση της λειτουργίας του γονάτου και

5. η βελτίωση της κινητικότητας των ποδιών.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου κατ' οίκον σε άτομα που έχουν διάφορα προβλήματα στα γόνατα, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

Τι είναι η χονδροπάθεια και σε τι οφείλεται;

Χονδροπάθεια ή χονδρομαλάκυνση είναι μια συχνή επώδυνη πάθηση των γονάτων που χαρακτηρίζεται από μαλάκυνση και ρωγμές του αρθρικού υαλώδους χόνδρου της επιγονατίδας και παρουσιάζεται συχνά σε νέους και εφήβους. H χονδροπάθεια οφείλεται είτε σε τραυματισμό, είτε σε χρόνια υπερφόρτιση του χόνδρου της επιγονατίδας στον αθλητισμό, σε επαγγέλματα που καταπονούν τα γόνατα σε γονατιστή θέση, είτε σε εσωτερικούς παράγοντες γενετικής προδιάθεσης («ευπάθειας») του αρθρικού χόνδρου είτε σε προϋπάρχουσα παθολογία του γόνατος, όπως μαλακή σύσταση χόνδρου, ανατομικές βλάβες, κατασκευαστικές ανωμαλίες, κ.λ.π.

Ποιά είναι τα συμπτώματά της χονδροπάθειας;

Τα συμπτώματα της χονδροπάθειας οφείλονται κυρίως στις αλλοιώσεις των αρθρικών επιφανειών της επιγονατίδας ή/και της μηριαίας τροχιλίας (σημείο τριβής ανάμεσα στην επιγονατίδα και το μηριαίο οστό).  Δεν συνοδεύεται πάντοτε από πόνο και συχνά ο βαθμός των αλλοιώσεων δεν σχετίζεται απολύτως με τα συμπτώματα.

Προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης της χονδροπάθειας

Για την αντιμετώπιση της χονδροπάθειας συστήνονται τα παρακάτω:

1. φαρμακευτική αγωγή χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με τη έγκριση ιατρού,
2. φυσικοθεραπεία (θεραπεία με Laser )
3. ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των τετρακεφάλων και ειδικότερα της έσω μοίρας του τετρακεφάλου (μετά όμως την υποχώρηση του πόνου σύμφωνα με την μελέτη του Desnica Bakrac N., 2003),
4. διακοπή όλων εκείνων των δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα (π.χ. ανέβασμα/κατέβασμα σκάλας), εφ’όσον βρίσκεται ο πάσχων σε οξεία φάση και
5. ειδική επίδεση του γόνατος ώστε η επιγονατίδα να συγκρατείται σε σωστή τροχιά κίνησης, εφ’όσον κριθεί απαραίτητο από τον ιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στη χονδροπάθεια

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'', είναι εξειδικευμένο και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή, ξαπλωτή και όρθια θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της χονδροπάθειας. Πιο συγκεκριμένα, ομάδες ισοτονικών ασκήσεων (π.χ. κάμψεις του τετρακεφάλου και διατατικές ασκήσεις του Αχίλλειου τένοντα) και ισομετρικών ασκήσεων (ασκήσεις ενδυνάμωσης των τετρακεφάλων και κυρίως του έσω πλατέος μυός, π.χ. ανύψωση του ποδιού από 30ο σε πλήρη έκταση, ενάντια σε αντίσταση (Subotnick S, 1989)) περιλαμβάνονται στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο. Επίσης χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η μυική ενδυνάμωση των κατάλληλων μυών να βοηθούν στην επανευθυγράμμιση της επιγονατίδας και προοδευτικά να ελαττώσουν ή να εξαφανίσουν τα συμπτώματα, όταν η κακή θέση της επιγονατίδας δημιουργεί μυική ανισορροπία.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από εξειδικευμένο Καθηγητή Φυσικής Αγωγής -Κλινικό Εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που την καθιστούν επιτρεπτή και κατάλληλη για παιδιά, ενήλικες, μεσήλικες και για άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Ποιά είναι το οφέλη του προγράμματος άσκησης από την συμμετοχή σας;

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-8 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1. η μυική ενδυνάμωση τετρακεφάλου και των υπόλοιπων μυων των ποδιών,

2. η ελάττωση ή η ανακούφιση από τους πόνους,

3. η αύξηση της μυικής δύναμης στα πόδια,

4. η βελτίωση της λειτουργίας του γονάτου και

5. η βελτίωση της κινητικότητας των ποδιών.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου κατ' οίκον σε άτομα που θέλουν να αντιμετωπίσουν την χονδροπάθεια, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

Τι είναι η σπονδυλολίσθηση και ποιά τα συνήθη αίτια της;

Σπονδυλολίσθηση είναι η πρόσθια μετατόπιση της σπονδυλικής στήλης συνήθως πάνω στον πέμπτο σπόνδυλο. Υπάρχουν πέντε μορφές σπονδυλολίσθησης. Η εκφυλιστικού τύπου σπονδυλολίσθηση παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες άνω των 40 ετών και εκδηλώνεται με πόνο στους σπόνδυλους της μέσης (Ο4-Ο5) που αντανακλά στο κάτω άκρο. Συνήθη αίτια είναι το κάταγμα, ο εκφυλισμός των σπονδύλων, το τραύμα, η οστεοπόρωση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της σπονδυλολίσθησης;

Ο πόνος προκαλείται ιδίως από επαναλαμβανόμενες κάμψεις και εκτάσεις του σώματος και αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες πρέπει να παρακολουθούν εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης από ειδικό και όχι ανεξέλεγκτα.

Λύσεις αντιμετώπισης της σπονδυλολίσθησης

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τον βαθμό της σπονδυλολίσθησης. Στην σπονδυλολίσθηση Ι και ΙΙ βαθμού με οσφυαλγία προτείνονται τα παρακάτω βήματα:

1. εφαρμογή ορθοπαιδικής ζώνης και αντιφλεγμονώδη φάρμακα με την έγκριση ιατρού,
2. φυσιοθεραπεία η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή υπερήχων, αναλγητικών ρευμάτων και θερμών επιθεμάτων ή διαθερμιών με σκοπό την ανακούφιση από τους πόνους και την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος που θα βοηθήσει στη λύση του μυικού σπασμού στην περιοχή και συνεπώς θα οδηγήσει στη χαλάρωση,
3. εξειδικευμένη άσκηση με ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών μυών και άλλων μυικών ομάδων του σώματος,
4. αδυνάτισμα σε παχύσαρκα άτομα.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στη σπονδυλολίσθηση

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'', είναι εξειδικευμένο, ατομικό ή ομαδικό και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της σπονδυλολίσθησης. Αυτού του είδους οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό στους σπόνδυλους και τις κλειδώσεις του σώματος, αντιθέτως ενδυναμώνουν τις μυικές ομάδες του σώματος. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών να είναι πιο αποτελεσματική.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος άσκησης είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από κλινικό εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσίατρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που τη καθιστά επιτρεπτή και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες του πληθυσμού ακόμη και για άτομα της Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον πάσχοντα σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-9 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει συνεχή συχνότητα και είναι:

1. η ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων της κοιλιακής χώρας και της σπονδυλικής στήλης,

2. η ελάττωση ή την ανακούφιση από τους πόνους στην περιοχή της μέσης,

3. η επιβράδυνση της πάθησης και

4. η βελτίωση της κινητικότητας και ευλυγισίας της μέσης, του ισχίου και της υπόλοιπης σπονδυλικής στήλης (π.χ. ωμοπλάτες, ώμοι, θώρακας).

Τι είναι η δισκοπάθεια και σε τι οφείλεται;

Δισκοπάθεια είναι η πάθηση του μεσοσπονδύλιου δίσκου της σπονδυλικής στήλης και αφορά όλες τις μοίρες της σπονδυλικής στήλης από τον αυχένα έως και την οσφυϊκή περιοχή. Τα αίτια της δισκοπάθειας είναι πολλαπλά, η κληρονομική προδιάθεση, η ηλικία, η χρόνια καταπόνηση με άρσεις βαρών, η χρόνια ορθοστασία, η χρόνια σκυφτή εργασία, οι τραυματισμοί, η διαφορετική κατασκευή και κινητικότητα σπονδύλων και δίσκων, κ.λ.π..

Τι συμπτώματα έχουμε λόγω της δισκοπάθειας;

Τα συμπτώματα της δισκοπάθειας και των κηλών στην μέση είναι παρόμοια και οφείλονται κυρίως σε πόνους στη μέση ή/και στα κάτω μέλη του σώματος δηλαδή στους μηρούς, κνήμες και πόδια και μπορεί να φτάνουν μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών. Ενώ οι κήλες στον αυχένα οφείλονται κυρίως σε πόνους στα άνω μέλη του σώματος δηλαδή στους ώμους και μπορεί να φτάνουν μέχρι τα δάκτυλα των χεριών.

Ποιοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισής της;

Για την δισκοπάθεια και τις κήλες συνιστόνται τα παρακάτω:

1. χορήγηση αναλγητικών, αντιφλεγμονώδων και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων με έγκριση από ιατρό,
2. φυσιοθεραπεία με μαλάξεις ή/και θερμά επιθέματα,
3. εξειδικευμένη άσκηση στους κοιλιακούς μυες και στους μυες της σπονδυλικής στήλης,
4. αποφυγή βαρών στην καθημερινή ζωή.

Η συμβολή του ''Υγεία+Άθληση'' στην αντιμετώπιση της δισκοπάθειας

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'', είναι εξειδικευμένο, ατομικό ή ομαδικό και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της δισκοπάθειας. Αυτού του είδους οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό στους σπόνδυλους και τις κλειδώσεις του σώματος, αντιθέτως ενδυναμώνουν τις μυικές ομάδες της σπονδυλικής στήλης. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η μυική ενδυνάμωση στην ευερέθιστη περιοχή της σπονδυλικής στήλης να είναι πιο αποτελεσματική.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από κλινικό εργοφυσιολόγο,η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσίατρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που την καθιστά επιτρεπτή και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες του πληθυσμού ακόμη και για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-8 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1. η επιβράδυνση εξέλιξης της δισκοπάθειας,

2. η ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων στην κοιλιακή χώρα και στην σπονδυλική στήλη,

3. η ελάττωση ή η ανακούφιση από τους πόνους,

4. η βελτίωση της κινητικότητας και ευλυγισίας της σπονδυλικής στήλης και

5. η βελτίωση της συνολικής μυϊκής κατάστασης του σώματος (κοιλιακοί μυες, μυες των ποδιών κ.α.).

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.gr



Εγγραφή στο News Letter

captcha