Η πολύωρη καθιστική ζωή σχετίζεται με πολλές παθήσεις του σώματος και γι' αυτό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της υγείας μας. Μία από τις λύσεις για την καταπολέμηση του εχθρού αυτού είναι η άσκηση, η οποία μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στην υγεία μας. Έτσι λοιπόν όλοι όσοι ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε μακροχρόνια προγράμματα άσκησης έτσι ώστε να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση σε καλά επίπεδα.

Τι είδους όμως άσκηση προτείνεται για έναν "αρχάριο" της γυμναστικής;

Με τον όρο "αρχάριος" εννοούμε κάποιον, ο οποίος είτε δεν έχει κάνει ποτέ είτε έχει να κάνει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γυμναστική στη ζωή του. Στις περιπτώσεις αυτές το είδος της άσκησης που συστήνεται δεν είναι απαραίτητο να είναι συγκεκριμένο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει εναλλακτικές επιλογές διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων, αρκεί να συμβαδίζει με τις προτιμήσεις του ατόμου. Η ένταση όμως αυτού του είδους άσκησης που θα επιλεχτεί, αρχικά, θα πρέπει να είναι ήπιας εως μέτριας έντασης.

Σε ποιούς απευθυνόμαστε και πώς να βοηθήσει το κέντρο ''Υγεία+Άθληση'';

Στην περίπτωση που ο "αρχάριος" θέλει να ενταχτεί σε ένα πρόγραμμα πιο εξειδικευμένης άσκησης χωρίς να νιώσει κούραση, μυική κόπωση ή εξάντληση κατά τη διάρκεια της άσκησης και σε σύντομο χρονικό διάστημα επιθυμεί να βελτιωθεί, τότε, η μοναδική του λύση είναι να απευθυνθεί στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση". Το κέντρο αυτό προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε άτομα που ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής και έχουν ανάγκη να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα της υγείας τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανήκουν μεσήλικες και άτομα Τρίτης Ηλικίας που:

1. είναι υγιή δεν έχουν ενασχοληθεί ποτέ με την άσκηση και θέλουν να βελτιώουν τη φυσική τους κατάσταση σε γρήγορο χρονικό διάστημα,

2. είναι υγιή, έχουν να γυμναστούν μεγάλο χρονικό διάστημα και θέλουν να νιώθουν ευεξία στη ζωή τους,

3. έχουν μειωμένη αερόβια ικανότητα ή αντοχή,

4. νιώθουν μυική αδυναμία στα άνω ή κάτω άκρα (χέρια ή πόδια κ.α.) ανερξαρτήτως αιτίας,

5. θέλουν να βελτιώσουν πολλές ικανότητες του σώματος π.χ. δύναμη, ευκινησία, ευστάθεια, ευκαμψία κ.α.

6. έχουν υψηλές τιμές κακής χοληστερίνης, σακχάρου, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης,

7. είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και θέλουν να αδυνατίσουν,

8. πάσχουν από χρόνιες μυοσκελετικές, καρδιοαναπνευστικές και μεταβολικές παθήσεις (π.χ. οστεοπόρωση, στεφανιαία νόσος, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.).

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες ατόμων εφαρμόζονται συγκεκριμένα εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε συμμετέχοντως. Το πρόγραμμα εκγύμνασης είναι ατομικό ή ομαδικό και η άθληση γίνεται κατ' όπιν ιατρικής γνωμάτευσης υπό τη συνεχή επιτήρηση και καθοδήγηση εξειδικευμένου αθλητικού επιστήμονα (κλινικού εργοφυσιολόγου) κατά τη διάρκεια της άσκησης μέσα στα επιτρεπτά όρια ασφάλειας. Ο κλινικός εργοφυσιολόγος είναι υπεύθυνος ως προς τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος θεραπευτικής άσκησης και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ατόμου χωρίς να καταπονείται το καρδιοαναπνευστικό και μυοσκελετικό του σύστημα. Τέτοιου είδους άσκηση επικροτείεται από πλήθος ιατρών (π.χ. παθολόγων, καρδιολόγων, φυσιάτρων, ενδοκρινολόγων, πνευμονολόγων κ.α.).

Το ασκησιολόγιο είναι ποικίλλο και περιλαμβάνει δυναμικές, ισοτονικές, ισομετρικές, διατατικές, αερόβιες και αναερόβιες ασκήσεις ανάλογα με την περίσταση και την πάθηση.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα οφέλη της άσκησης γίνονται αισθητά σε σύντομο χρονικό διάστημα (4-6 εβδομάδες) και είναι:

1.   βελτίωση φυσικής κατάστασης,

2.   ενεργοποίηση μεταβολισμού,

3.   απώλεια βάρους,

4.   αύξηση μυικής δύναμης στα άνω και κάτω άκρα,

5.   βελτίωση αντοχής,

6.   βελτίωση καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας,

7.   μείωση σακχάρου,

8.   βελτίωση της κυκλοφορίας και μείωση της αρτηριακής πίεσης,

9.   μείωση των επιπέδων χοληστερόλης,

10. βελτίωση ευκινησίας, ευλυγισίας και ευστάθιας,

11. μείωση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης,

12. ελάττωση του στρες,

13. καλύτερη αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης,

14. ευεξία,

15. καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου σε άτομα καθιστικής ζωής κατ' οίκον, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha