Τι είναι η υπερλιπιδαιμία, σε τι οφείλεται και ποιά τα συμπτώματά της;

Υπερλιπιδαιμία ονομάζεται η αύξηση των λιπιδίων (χοληστερίνη, LDL, VLDL, χυλομικρά, IDL, τριγλυκερίδια κ.α.) στο αίμα. Πιο συνήθη αίτια είναι η κακή διατροφή (ειδικά μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών), η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η προχωρημένη ηλικία, το φύλο, η γενετική προέλευση και η ύπαρξη διαβήτη. Εμφανή συμπτώματα της υψηλής χοληστερίνης δεν υπάρχουν γι’αυτό και θεωρείται ύπουλη απειλή για τον οργανισμό.

Προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας

Η αντιμετώπιση της χοληστερίνης επιτυγχάνεται με:

1. εργαστηριακές εξετάσεις για τον καθορισμό του λιπιδαιμικού προφίλ (π.χ. ολική χοληστερόλη, επίπεδο της χοληστερόλης HDL και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων) και ανάλογη φαρμακευτική αγωγή,
2. υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισσοροπημένου διατροφικού προγράμματος,
3. συστηματική σωματική άσκηση,
4. απώλεια βάρους (εάν είστε υπέρβαρος) και
5. διακοπή καπνίσματος.

Η συμβολή του ''Υγεία+Άθληση'' ενάντια στην αυξημένη κακή χοληστερίνη

Το πρόγραμμα άσκησης που εκπονείται στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" βασίζεται σε εξειδικευμένα πρωτόκολλα αερόβιας άσκησης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης. Αυτό περιλαμβάνει αερόβια άσκηση σε:

1. στατικό ποδήλατο και
2. κυλιόμενο τάπητα.

Η διάρκεια και η συχνότητα της αερόβιας άσκησης καθορίζονται βάσει των ατομικών δεδομένων ώστε να μην προκαλείται ουδεμία επιβάρυνση στο καρδιοαναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Το πρόγραμμα αερόβιας άσκησης πραγματοποιείται με συνεχή επίβλεψη του ασκούμενου από κλινικό εργοφυσιολόγο κατά την διάρκεια της άσκησης με ταυτόχρονη παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου, καρδιακής συχνότητας και αρτηριακής πίεσης. Ο αθλούμενος ενημερώνεται συστηματικά, γραπτώς και προφορικώς, με επιστημονικό τρόπο όχι μόνο κατά την ολοκλήρωση της κάθε συνεδρίας αλλά και στο τέλος του συνόλου όλων των συνεδριών του προγράμματος εξειδικευμένης άσκησης. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της άσκησης στον αθλούμενο, στον κλινικό διαιτολόγο του και στον θεράποντα ιατρό του. Η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (παθολόγων και καρδιολόγων) γι’ αυτού του είδους την άσκηση είναι χαρακτηριστικό που την καθιστά επιτρεπτή για όλους τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη συμπεριλαμβανομένου και τα άτομα Τρίτης ηλικίας.

Σημείωση: Η αερόβια ικανότητα ενός αθλούμενου ηλικιωμένου μπορεί να είναι καλύτερη απ’ ότι ενός τριαντάχρονου, ο οποίος ακολουθεί έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Ποιά είναι τα οφέλη του προγράμματος άσκησης από την συμμετοχή σας;

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (8-10 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα επιτυγχάνοντας την:

1.   ενεργοποίηση του μεταβολισμού,
2.   αύξηση καύσεων,
3.   μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) εως 20%,
4.   μείωση των τριγλυκεριδίων εως 35%,
5.   αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL) εως 20%,
6.   μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα,
7.   βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας,
8.   αύξηση του αισθήματος ανοχής στην κόπωση,
9.   βελτίωση της κινητικότητας στα άνω και κάτω άκρα,
10. αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας κυρίως στα πόδια,
11. μείωση του βάρους,
12. βελτίωση της φυσικής κατάστασης και
13. βελτίωση της ποιότητας ζωής.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha