Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ποιά τα αίτια της;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, προοδευτική, αυτοάνοση και φλεγμονώδης πάθηση, που επηρεάζει τη λειτουργία των συνοβιακών αρθρώσεων. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα 45-55 ετών και 2-3 φορές συχνότερα σε γυναίκες αντί σε άντρες. Στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης εκτιμάται σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού (0,67%). Ενοχοποιητικές αιτίες για την εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης είναι η έκθεση σε παθογόνα, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Επιπτώσεις της πάθησης

Η έναρξη των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι συνήθως ήπια και χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία, διόγκωση και άλγος των αρθρώσεων με τελικό αποτέλεσμα τις παραμορφώσεις. Με την πάροδο του χρόνου οι περισσότεροι ασθενείς αναπτύσσουν πολυαρθρίτιδα. Εκτός από τις αρθρικές εκδηλώσεις προσβάλονται τα οστά, οι μυες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες. Επίσης παρατηρείται ατροφία των μυων και οστεοπόρωση που προκαλούνται είτε από την νόσο είτε από τα χορηγούμενα φάρμακα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι:

    η χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό με σκοπό τη μείωση του πόνου και την ανάσχεση της φλεγμονής,
    η συστηματική και εξειδικευμένη άσκηση με αντιστάσεις χωρίς κραδασμούς και επιβαρύνσεις για την σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις και
    η διατροφή πλούσια σε Ω-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" εφαρμόζεται ένα εξειδικευμένο, ατομικό ή ομαδικό πρόγραμμα άσκησης. Σε αυτό περιλαμβάνονται ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο περιλαμβάνονται ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης περιαρθρικών μυών και μεγάλων μυικών ομάδων, ασκήσεις κινητικότητας, ευλυγισίας, ευκαμψίας και ασκήσεις για σωστή στήριξη του κορμού χρησιμοποιώντας απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, ελαφριές αντιστάσεις κ.α.). Ενώ εφαρμόζεται επίσης αερόβια άσκηση σε στατικό ποδήλατο έτσι ώστε ο συνδυασμός των ασκήσεων για την ενδυνάμωση του σώματος να είναι πιο αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όλες οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη, τις αρθρώσεις του σώματος (καρπούς, γόνατα, πέλματα, ισχία και ώμους), τους μυες και τους τένοντες, αντιθέτως προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεονέκτημα του παραπάνω προγράμματος άσκησης είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας εως μέτριας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του πάσχοντα κατά τη διάρκεια της άσκησης από εξειδικευμένο αθλητικό επιστήμονα (κλινικό εργοφυσιολόγο), η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που το καθιστούν επιτρεπτό και κατάλληλο και για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον ασκούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (8-10 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1.   η αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας,

2.   η βελτίωση της κινητικότητας και του εύρους της κίνησης,

3.   η βελτίωση της ευλυγισίας και ευκαμψίας,

4.   η βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και

5.   η μείωση του αισθήματος κόπωσης.

Ενώ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται:

6.   η εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι σημαντικά βραδύτερη,

7.   η βελτίωση της αρθρικής λειτουργίας,

8.   η ενεργοποίηση μηχανισμών οστεοσύνθεσης με αποτέλεσμα την αύξηση της οστικής μάζας,

9.   η αποφυγή αγκύλωσης των αρθρώσεων,

10. η σπάνια εμφάνιση καταγμάτων και λοιπές παραμορφώσεις του σκελετού,

11. η ανακούφιση από τους πόνους στις αρθρώσεις και

12. η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha