Τι εννοούμε με τον όρο παχυσαρκία και σε τι οφείλεται;

Η παχυσαρκία ορίζεται η μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία ενός ατόμου. Για την παχυσαρκία ενοχοποιούνται γενετικοί, μεταβολικοί, ενδοκρινικοί (υποθυρεοειδισμός κυρίως στις γυναίκες) και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ενώ βασική αιτία της παχυσαρκίας είναι η αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης (μεγάλης κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών) σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση (έλλειψη φυσικής δραστηριότητας) σε συνδυασμό με έναν από τους παραπάνω παράγοντες.

Ποιά είναι τα συνήθη συμπτώματα της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία έχει σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στα άτομα που πάσχουν. Όσον αναφορά στις σωματικές επιπτώσεις, οι σημαντικότερες συνέπειες του αυξημένου σωματικού βάρους σχετίζονται με μεταβολικές διαταραχές, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ, η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία. Συνέπεια αυτών είναι η παχυσαρκία να θεωρείται σήμερα από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων. Άλλες συνέπειες σε άλλα όργανα του ανθρωπίνου σώματος είναι η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αναπνευστικών παθήσεων, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μυοσκελετικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές κ.α..

Τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και η συμβολή του ''Υγεία+Άθληση''

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας επιτυγχάνεται με:

α. συστηματική αερόβια και αναερόβια άσκηση και
β. προσαρμογή σε ένα υγιεινό και ισσοροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα άσκησης που εκπονείται στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" είναι ατομικό και εξειδικευμένο, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αυτό περιλαμβάνει αερόβια άσκηση σε:

1. στατικό ποδήλατο,
2. κυλιόμενο τάπητα και
3. μυική ενδυνάμωση περιλαμβάνοντας πλούσιο ασκησιολόγιο για μεγάλες μυικές ομάδες του σώματος.

Ο αθλούμενος ασκείται υπό τη συνεχή επιτήρηση ειδικού αθλητικού επιστήμονα (κλινικού εργοφυσιολόγου), ο οποίος καταγράφει παραμέτρους όπως η καρδιακή συχνότητα, ο κορεσμός του οξυγόνου και η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η παρατήρηση αυτών των μετρήσεων βοηθά τον κλινικό εργοφυσιολόγο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλούμενου και να συγκρίνει την πρόοδό του. Το σύνολο της καταγραφής των μετρήσεων παραδίδεται γραπτώς στον αθλούμενο στην ολοκλήρωση όλου του κύκλου των συνεδριών. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της άσκησης στον αθλούμενο, στον κλινικό διαιτολόγο του ή/και στον θεράποντα ιατρό του.

Αυτού τους είδους η άσκηση συστήνεται από το σύνολο του ιατρικού κλάδου (παθολόγων, ενδοκρινολόγων και καρδιολόγων) για παχύσαρκα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα άσκησης είναι εξατομικευμένο και εξειδικευμένο, κατάλληλο για παχύσαρκα άτομα, που δεν έχουν και πάσχουν από άλλες συνοδές παθήσεις της παχυσαρκίας (π.χ. καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, μεταβολικές, μυοσκελετικές) καθώς και για άτομα Τρίτης Ηλικίας χωρίς να επιβαρύνει το καρδιοαναπνευστικό, καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα τους, αντιθέτως προσφέρει πολυάριθμα οφέλη.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα πιο άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (8-10 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει συνεχή συχνότητα επιτυγχάνοντας την:

1.   μείωση του σωματικού βάρους,
2.   μείωση του σωματικού λίπους,
3.   σύσφιγξη μεγάλων μυικών ομάδων του σώματος,
4.   αύξηση του αισθήματος ανοχής στην κόπωση,
5.   αύξηση του μεταβολισμού,
6.   βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας,
7.   βελτίωση της κινητικότητας στα άνω και κάτω άκρα,
8.   αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας κυρίως στα πόδια,
9.   βελτίωση των βασικών τιμών ενός αιματολογικού checkup,
10. βελτίωση της φυσικής κατάστασης,
11. ευεξία και
12. βελτίωση της ποιότητας ζωής.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha