Τι είναι η νόσος Parkinson και σε τι οφείλεται;

Η νόσος Parkinson είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλείται από ανωμαλία του νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η νόσος του Parkinson διακρίνεται σε ιδιοπαθή και δευτεροπαθή. Ο ιδιοπαθής Παρκινσονισμός είναι ο πιο κοινός καθώς αποτελεί το 80-85% των περιπτώσεων. Γενικά η αιτιολογία της νόσου είναι ασαφής.

Ποιά είναι τα συνήθη συμπτώματα της νόσου;

Η έναρξη της νόσου είναι βραδεία και η πορεία προοδευτική. Στα αρχικά συμπτώματα παρατηρούνται διάχυτη πόνοι, κυρίως στους ώμους, οφειλόμενοι στην υποκινησία των αρθρώσεων, αίσθημα κόπωσης και μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Όταν η νόσος εγκατασταθεί, τότε εκδηλώνονται τα χαρακτηριστικά: τρόμος ηρεμίας, δυσκαμψία των μυών, βραδυκινησία και απώλεια των διορθωτικών αντανακλαστικών στάσεων (ισορροπία). Επιπλέον συμπτώματα που εκδηλώνονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι η υπερίδρωση, η ορθοστατική υπόταση, η αναπνευστική δυσλειτουργία, η δυσκοιλιότητα, το αίσθημα κόπωσης και τα οιδήματα των άκρων ποδών. Τα συμπτώματα της νόσου οφείλονται στην έλλειψη ντοπαμίνης.

Προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της νόσου

Για την αντιμετώπιση της νόσου Parkinson είναι αναγκαία τα παρακάτω:

1. χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό (π.χ. L-Dopa σε διάφορες μορφές),
2. φυσικοθεραπεία (π.χ. αναπνευστική) και
3. εξειδικευμένη σωματική άσκηση.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στην νόσο του Parkinson

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' είναι εξειδικευμένο και περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή, όρθια και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της νόσου. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) με σκοπό την μυική ενδυνάμωση, την αύξηση κινητικότητας και την βελτίωση της ισορροπίας. Επιπλέον ασκησιολόγιο εφαρμόζεται σε στατικό ποδήλατο με σκοπό την πλήρη αποφυγή των συμπτωμάτων του Parkinson για μικρό χρονικό διάτημα, όπως επιβεβαιώνεται από την μελέτη των Snijders και Bloem (2010). Η εκμάθηση και η καθημερινή επανάληψη των ασκήσεων, αποτελούν τα βασικότερα σημεία για την αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού προγράμματος. Όλες οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό στο μυοσκελετικό σύστημα αντιθέτως προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεονέκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του πάσχοντα κατά τη διάρκεια της άσκησης από Κλινικό Εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, νευρολόγων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που το καθιστούν επιτρεπτό και κατάλληλο για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον πάσχον σε γρήγορο χρονικό διάστημα (10-12 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι η:

1.   βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων (π.χ. ισχίων και γονάτων) και των αντιδράσεων ισορροπίας, έτσι ώστε οι καθημερινές δραστηριότητες των πασχόντων να γίνονται πιο εύκολες,
2.   βελτίωση της βραδυκινησίας,
3.   βελτίωση της ικανότητας έκπτυξης του θώρακα,
4.   μείωση της υπερδραστηριότητας των ανταγωνιστών μυών,
5.   ενδυνάμωση των μεγάλων μυϊκών ομάδων και βελτίωση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων,
6.   διόρθωση των ανωμαλιών στον τρόπο βάδισης,
7.   αύξηση του όγκου αναπνοής,
8.   αποφυγή πτώσεων,
9.   αποφυγή δευτερογενούς ατροφίας και εκφύλισης των μυών,
10. βελτίωση της λειτουργικότητας και
11. βελτίωση της συνολικής μυοσκελετικής κατάστασης.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha