Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και ποιές οι πιθανές αιτίες της πάθησης;

Σκλήρυνση κατά πλάκας ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση είναι ένα χρόνιο νευρολογικό νόσημα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, το οποίο συνήθως επιτίθεται σε μικρόβια και ιούς, τώρα επιτίθεται εναντίον φυσιολογικών ιστών του σώματος. Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι η πιο συνήθης, μη τραυματική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Η αιτία στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι ακόμη άγνωστη. Όμως είναι γνωστό πως το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται και καταστρέφει το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών ινών, τη μυελίνη. Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι κληρονομική, ωστόσο η γενετική ευπάθεια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της. Επίσης η σκλήρυνση δεν είναι ψυχική διαταραχή.

Ποιά είναι τα συνήθη συμπτώματα της πάθησης;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η έλλειψη συντονισμού κινήσεων, σπαστικότητα ή και ατροφία των μυών, απώλεια της ισορροπίας, εύκολη κόπωση, διπλωπία ή θόλωση της όρασης, διαταραχές στην ούρηση (οι διαταραχές της ούρησης εξαρτώνται από ποιο τμήμα της σπονδυλικής στήλης έχει προσβληθεί από τη νόσο), σπαστικό αταξικό βάδισμα, αδυναμία ή ανικανότητα ενός ή και των δύο άκρων και δυσκολία στην ομιλία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;

Η πάθηση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

1. φαρμακευτική αγωγή, εφ’όσον εγκριθεί από τον θεράπων ιατρό,
2. την υπόδειξη σωστών στάσεων του σώματος στο κρεββάτι,
3. φυσικοθεραπεία (π.χ. κρυοθεραπεία, τεχνικές αποκατάστασης, Tens, λειτουργικό ηλεκτρικό ερεθισμό, κ.α.) και
4. εξειδικευμένη άσκηση ήπιας έντασης.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' είναι εξειδικευμένο και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή, όρθια και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της νόσου στο αρχικό της στάδιο. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο μυϊκός τόνος δίνοντας μια αίσθηση ευεξίας και βελτίωσης της κινητικότητας. Η εκμάθηση και η καθημερινή επανάληψη των ασκήσεων, αποτελούν τα βασικότερα σημεία για την αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού προγράμματος. Όλες οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό στο μυοσκελετικό σύστημα αντιθέτως προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του πάσχοντα κατά τη διάρκεια της άσκησης από Κλινικό Εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που το καθιστούν επιτρεπτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες που πάσχουν από την πάθηση αυτή.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον ασθενή σε γρήγορο χρονικό διάστημα (8-10 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1. η βελτίωση της κινητικότητας και ισορροπίας, έτσι ώστε οι καθημερινές δραστηριότητες των πασχόντων να γίνονται πιο εύκολες,

2. η ενδυνάμωση των μεγάλων μυϊκών ομάδων,

3. η διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και η μείωση του κινδύνου βραχύνσεων και παραμορφώσεων,

4. η βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού,

5. η βελτίωση της συνολικής μυϊκής κατάστασης του σώματος (κοιλιακοί μυες, μυες των ποδιών κ.α.),

Ενώ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται:

6. η μείωση της σπαστικότητας και του πόνου,

7. η μείωση κινδύνου κατακλίσεων και

8. η διατήρηση της καλής υγείας.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου κατ' οίκον σε άτομα που έχουν την πάθηση αυτή, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha