Τι είναι η χονδροπάθεια και σε τι οφείλεται;

Χονδροπάθεια ή χονδρομαλάκυνση είναι μια συχνή επώδυνη πάθηση των γονάτων που χαρακτηρίζεται από μαλάκυνση και ρωγμές του αρθρικού υαλώδους χόνδρου της επιγονατίδας και παρουσιάζεται συχνά σε νέους και εφήβους. H χονδροπάθεια οφείλεται είτε σε τραυματισμό, είτε σε χρόνια υπερφόρτιση του χόνδρου της επιγονατίδας στον αθλητισμό, σε επαγγέλματα που καταπονούν τα γόνατα σε γονατιστή θέση, είτε σε εσωτερικούς παράγοντες γενετικής προδιάθεσης («ευπάθειας») του αρθρικού χόνδρου είτε σε προϋπάρχουσα παθολογία του γόνατος, όπως μαλακή σύσταση χόνδρου, ανατομικές βλάβες, κατασκευαστικές ανωμαλίες, κ.λ.π.

Ποιά είναι τα συμπτώματά της χονδροπάθειας;

Τα συμπτώματα της χονδροπάθειας οφείλονται κυρίως στις αλλοιώσεις των αρθρικών επιφανειών της επιγονατίδας ή/και της μηριαίας τροχιλίας (σημείο τριβής ανάμεσα στην επιγονατίδα και το μηριαίο οστό).  Δεν συνοδεύεται πάντοτε από πόνο και συχνά ο βαθμός των αλλοιώσεων δεν σχετίζεται απολύτως με τα συμπτώματα.

Προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης της χονδροπάθειας

Για την αντιμετώπιση της χονδροπάθειας συστήνονται τα παρακάτω:

1. φαρμακευτική αγωγή χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με τη έγκριση ιατρού,
2. φυσικοθεραπεία (θεραπεία με Laser )
3. ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των τετρακεφάλων και ειδικότερα της έσω μοίρας του τετρακεφάλου (μετά όμως την υποχώρηση του πόνου σύμφωνα με την μελέτη του Desnica Bakrac N., 2003),
4. διακοπή όλων εκείνων των δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα (π.χ. ανέβασμα/κατέβασμα σκάλας), εφ’όσον βρίσκεται ο πάσχων σε οξεία φάση και
5. ειδική επίδεση του γόνατος ώστε η επιγονατίδα να συγκρατείται σε σωστή τροχιά κίνησης, εφ’όσον κριθεί απαραίτητο από τον ιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στη χονδροπάθεια

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'', είναι εξειδικευμένο και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή, ξαπλωτή και όρθια θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της χονδροπάθειας. Πιο συγκεκριμένα, ομάδες ισοτονικών ασκήσεων (π.χ. κάμψεις του τετρακεφάλου και διατατικές ασκήσεις του Αχίλλειου τένοντα) και ισομετρικών ασκήσεων (ασκήσεις ενδυνάμωσης των τετρακεφάλων και κυρίως του έσω πλατέος μυός, π.χ. ανύψωση του ποδιού από 30ο σε πλήρη έκταση, ενάντια σε αντίσταση (Subotnick S, 1989)) περιλαμβάνονται στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο. Επίσης χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η μυική ενδυνάμωση των κατάλληλων μυών να βοηθούν στην επανευθυγράμμιση της επιγονατίδας και προοδευτικά να ελαττώσουν ή να εξαφανίσουν τα συμπτώματα, όταν η κακή θέση της επιγονατίδας δημιουργεί μυική ανισορροπία.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από εξειδικευμένο Καθηγητή Φυσικής Αγωγής -Κλινικό Εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που την καθιστούν επιτρεπτή και κατάλληλη για παιδιά, ενήλικες, μεσήλικες και για άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Ποιά είναι το οφέλη του προγράμματος άσκησης από την συμμετοχή σας;

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-8 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1. η μυική ενδυνάμωση τετρακεφάλου και των υπόλοιπων μυων των ποδιών,

2. η ελάττωση ή η ανακούφιση από τους πόνους,

3. η αύξηση της μυικής δύναμης στα πόδια,

4. η βελτίωση της λειτουργίας του γονάτου και

5. η βελτίωση της κινητικότητας των ποδιών.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου κατ' οίκον σε άτομα που θέλουν να αντιμετωπίσουν την χονδροπάθεια, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha