Τι είναι η σπονδυλολίσθηση και ποιά τα συνήθη αίτια της;

Σπονδυλολίσθηση είναι η πρόσθια μετατόπιση της σπονδυλικής στήλης συνήθως πάνω στον πέμπτο σπόνδυλο. Υπάρχουν πέντε μορφές σπονδυλολίσθησης. Η εκφυλιστικού τύπου σπονδυλολίσθηση παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες άνω των 40 ετών και εκδηλώνεται με πόνο στους σπόνδυλους της μέσης (Ο4-Ο5) που αντανακλά στο κάτω άκρο. Συνήθη αίτια είναι το κάταγμα, ο εκφυλισμός των σπονδύλων, το τραύμα, η οστεοπόρωση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της σπονδυλολίσθησης;

Ο πόνος προκαλείται ιδίως από επαναλαμβανόμενες κάμψεις και εκτάσεις του σώματος και αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες πρέπει να παρακολουθούν εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης από ειδικό και όχι ανεξέλεγκτα.

Λύσεις αντιμετώπισης της σπονδυλολίσθησης

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τον βαθμό της σπονδυλολίσθησης. Στην σπονδυλολίσθηση Ι και ΙΙ βαθμού με οσφυαλγία προτείνονται τα παρακάτω βήματα:

1. εφαρμογή ορθοπαιδικής ζώνης και αντιφλεγμονώδη φάρμακα με την έγκριση ιατρού,
2. φυσιοθεραπεία η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή υπερήχων, αναλγητικών ρευμάτων και θερμών επιθεμάτων ή διαθερμιών με σκοπό την ανακούφιση από τους πόνους και την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος που θα βοηθήσει στη λύση του μυικού σπασμού στην περιοχή και συνεπώς θα οδηγήσει στη χαλάρωση,
3. εξειδικευμένη άσκηση με ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών μυών και άλλων μυικών ομάδων του σώματος,
4. αδυνάτισμα σε παχύσαρκα άτομα.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στη σπονδυλολίσθηση

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'', είναι εξειδικευμένο, ατομικό ή ομαδικό και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της σπονδυλολίσθησης. Αυτού του είδους οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό στους σπόνδυλους και τις κλειδώσεις του σώματος, αντιθέτως ενδυναμώνουν τις μυικές ομάδες του σώματος. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών να είναι πιο αποτελεσματική.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος άσκησης είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από κλινικό εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσίατρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που τη καθιστά επιτρεπτή και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες του πληθυσμού ακόμη και για άτομα της Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον πάσχοντα σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-9 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει συνεχή συχνότητα και είναι:

1. η ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων της κοιλιακής χώρας και της σπονδυλικής στήλης,

2. η ελάττωση ή την ανακούφιση από τους πόνους στην περιοχή της μέσης,

3. η επιβράδυνση της πάθησης και

4. η βελτίωση της κινητικότητας και ευλυγισίας της μέσης, του ισχίου και της υπόλοιπης σπονδυλικής στήλης (π.χ. ωμοπλάτες, ώμοι, θώρακας).

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha