Τι είναι η σκολίωση και πώς προκαλείται;

Η σκολίωση είναι μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με υπέρμετρη κλίση όλων των σπονδύλων προς τα αριστερά, δεξιά και στροφικά με επιπτώσεις στην εμφάνιση, την ισορροπία και τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού (καρδιά, πνεύμονες). Τα αίτια της σκολίωσης οφείλονται είτε σε ατέλειες της διάπλασης κατά την ενδομήτρια ζωή (το παιδί γεννιέται έχοντας ήδη την πάθηση που θα προκαλέσει την σκολίωση) και αποτελεί το 15% των περιπτώσεων, ενώ για το υπόλοιπο 85% η αιτία είναι άγνωστη. Ενοχοποιούνται στοιχεία όπως η κληρονομικότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης του σώματος, η κακή στάση σώματος στην καθημερινή ζωή και η έλλειψη άσκησης για την περιοχή της σπονδυλικής στήλης.

Τι συμπτώματα έχουμε λόγω της σκολίωσης;

Τα συμπτώματα οφείλονται στις εμφανείς ασυμμετρίες στο διαφορετικό ύψος των ωμοπλατών, της ράχης και της λεκάνης. Οι ασυμμετρίες αυτές δημιουργούν συνεχείς πόνους σε πολλούς μυες της πλάτης, της μέσης μετά από ολιγόλεπτη ορθοστασία και βάδισμα.

Τι είναι η κύφωση και πώς συμβαίνει;

Κύφωση λέγεται η αυξημένη κύρτωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (πάνω μέρος της πλάτης) έχοντας μια κανονική προς τα έξω καμπυλότητα. Τα αίτια της κύφωσης προκύπτουν συνήθως από την κακή στάση σώματος, από ορισμένες συγγενείς ή αναπτυξιακές ανωμαλίες, από την σπονδυλαρθρίτιδα, από την οστεοπόρωση.

Τι συμπτώματα έχουμε λόγω της κύφωσης;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της κύφωσης είναι συνεχής σκυφτή στάση του σώματος προς τα εμπρος, η ήπια οσφυαλγία και η δυσκαμψία.

Τι είναι η λόρδωση και σε ποιούς λόγους οφείλεται;

Λόρδωση έχουμε όταν η φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης είναι υπερβολική στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας. Τα αίτια της λόρδωσης είναι ακόμη άγνωστα. Ενοχοποιούνται η κακή στάση σώματος, η έλλειψη άσκησης στην περιοχή της μέσης ή ακόμη και η καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος σε επίπεδο πρωταθλητισμού σε αθλήματα όπως η ρυθμική γυμναστική, το μπαλέτο κ.α.

Ποιά τα συμπτώματα της λόρδωσης;

Συμπτώματα της λόρδωσης είναι η προεξοχή των γλουτών, οι ώμοι που γέρνουν προς τα πίσω, η μεγάλη καμπύλη στη ραχιαία και οσφυϊκή περιοχή (μέση). Αυτό συνεπάγεται πόνο στην πλάτη, αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου με νευρομυϊκές διαταραχές και συνεχής πόνος στην μέση μετά από ολιγόλεπτη ορθοστασία, περπάτημα και κάθισμα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι τρεις παραπάνω παθήσεις της σπονδυλικής στήλης;

Για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση, λόρδωση) συστήνονται τα παρακάτω:

1. φαρμακευτική αγωγή σε περίπτωση αφόρητου πόνου (εφ’όσον εγκριθεί από τον θεράπων ιατρό),
2. σωστή στάση σώματος στην καθημερινή ζωή,
3. εξειδικευμένη άσκηση για ολόκληρη την σπονδυλική στήλη στις περιοχές της αυχενικής, ωμικής, οσφυικής και κοιλιακής χώρας.

Η συμβολή του ''Υγεία+Άθληση'' στη σκολίωση, κύφωση, λόρδωση της σπονδυλικής στήλης

Το πρόγραμμα άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'', είναι εξειδικευμένο, ατομικό ή ομαδικό και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του αθλούμενου που πραγματοποιούνται σε καθιστή και ξαπλωτή θέση για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο περιλαμβάνονται ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης, ευκαμψίας, κινητικότητας, ελέγχου της στάσης της  σπονδυλικής στήλης και νευρομυικού συντονισμού χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό (π.χ. θεραπευτικές μπάλες) έτσι ώστε ο συνδυασμός των ασκήσεων για την ενδυνάμωση ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης να είναι πιο αποτελεσματικός. Όλες οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό στους σπόνδυλους, αντιθέτως ενδυναμώνουν τους αντίστοιχους μυες της σπονδυλικής στήλης προσφέροντας πολλά οφέλη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος άσκησης είναι η ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από εξειδικευμένο αθλητικό επιστήμονα (κλινικό εργοφυσιολόγο), η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσίατρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που το καθιστούν επιτρεπτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες του πληθυσμού ακόμη και ιδιαίτερα για τα άτομα Τρίτης ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-8 εβδομάδες) και έχουν ως σκοπό:

1. την ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων της σπονδυλικής στήλης (από τον αυχένα εώς την μέση),

2. την βελτίωση της κινητικότητας και ευλυγισίας του αυχένα, πλάτης, μέσης, ισχίων,

3. την σταδιακή ελάττωση ή ανακούφιση από τους πόνους στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης και

4. την βελτίωση της συνολικής μυϊκής κατάστασης του σώματος (θωρακικοί και κοιλιακοί μυες, μυες των ποδιών κ.α.).

Ενώ μακροπρόθεσμα επιτυγχάνεται:

5. η πρόληψη των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, δισκοπάθεια, κήλες κ.α.),

6. η αναστολή εξέλιξης των παθήσεων αυτών σε μεγαλύτερο βαθμό και

7. η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου κατ' οίκον σε άτομα που επιθυμούν την αντιμετώπιση των παραπάνω εκφυλιστικών αλλοιώσεων της σπονδυλικής στήλης, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha