Ποιά είναι τα συνήθη προβλήματα στην ωμοπλάτη και ποιά τα αίτια της;

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην ωμοπλάτη είναι διάφοροι πόνοι ή ερεθισμός της ωμοπλάτης που εκτείνεται έως το βάθος της. Σε πολλές περιπτώσεις ο οξύς πόνος στην πλάτη οφείλεται σε μια αντίδραση σε ασυνήθιστη χρήση που κάνουμε όπως π.χ. μετακίνηση ενός βαριού αντικειμένου, σκάψιμο στον κήπο, κακή στάση σώματος κ.α. Ο πόνος και το πιάσιμο οφείλονται σ' ένα περαστικό σπασμό των μυών και ένα μικρό διάστρεμμα των συνδέσμων στην πλάτη, μια μικρή δηλαδή βλάβη, που μπορεί επίσης να συμβεί από υπερβολικό τέντωμα ή από αδέξιο σήκωμα ενός μεγάλου βάρους. Άλλες κοινές αιτίες ξαφνικού πόνου στην πλάτη είναι η θλάση των μυών, η στένωση των σπονδύλων, η σπονδυλολίσθηση και η οστεοπόρωση.

Συμπτώματα

Χαρακτηριστικά συμπτώματα των προβλημάτων στην ωμοπλάτη είναι ο αιφνίδιος πόνος και περιορισμός των κινήσεων της ωμοπλάτης, χωρίς να υπάρχουν πάντα παθολογικά ευρήματα στις ακτινογραφίες. Άλλα συμπτώματα είναι η μυική αδυναμία και η παραμόρφωση της ωμοπλάτης.

Ποιές λύσεις συστήνονται για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ωμοπλάτη;

Για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων στην ωμοπλάτη συστήνονται τα παρακάτω: 

1. φαρμακευτική αγωγή χρήσης παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με την έγκριση ιατρού, στην οξεία φάση που οι πόνοι είναι έντονοι,

2. φυσικοθεραπεία (θεραπεία με Laser, υπέρηχους, μάλαξη κ.α.) 

3. εξειδικευμένη κινητοποίηση της ωμικής ζώνης με ειδικό ασκησιολόγιο για την ενδυνάμωση της πλάτης

4. διακοπή όλων εκείνων των δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα (π.χ. σήκωμα βάρους, σκύψιμο κεφαλής για πολύ ώρα), εφ’όσον βρίσκεται ο πάσχων σε οξεία φάση και 

5. σωστή στάση σώματος.

 

Σε ποιούς απευθύνεται το κέντρο ''Υγεία+Άθληση'';

Το πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης που εφαρμόζεται στο κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' περιλαμβάνει την εκτέλεση ποικίλων ασκήσεων (χωρίς όργανα), αρχικά χωρίς φόρτιση, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της ιδιαιτερότητας του προβλήματος της ωμοπλάτης. Πιο συγκεκριμένα εφαρμόζονται κινήσεις μέσα στα όρια του πόνου και διατάσεις ανάλογα με την ιδιαιτερότητα. Ενώ αργότερα εφαρμόζονται ποικίλες ασκήσεις ενδυνάμωσης της ωμοπλάτης και της ωμικής ζώνης. Επίσης χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η μυική ενδυνάμωση της πλάτης να είναι πιο αποτελεσματική για την προοδευτική ενδυνάμωση της.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του πάσχωντα κατά τη διάρκεια της άσκησης από Κλινικό Εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που την καθιστούν επιτρεπτή και κατάλληλη για τους μεσήλικες και για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

 

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας 

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (3-4 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1. η μυική ενδυνάμωση ωμοπλατών και των υπόλοιπων μυών της πλάτης,

2. η ελάττωση ή η ανακούφιση από τους πόνους, 

3. η αύξηση της μυικής δύναμης σε ολόκληρη την ωμική ζώνη, 

4. η βελτίωση της λειτουργίας της ωμοπλάτης και

5. η βελτίωση της κινητικότητας των ώμων.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha