Ποιά είναι τα συνήθη προβλήματα στα γονάτα και ποιά τα αίτια τους;

Τα γόνατα είναι ίσως οι περισσότερο ταλαιπωρούμενες αρθρώσεις του σώματός μας, αφού σε κάθε βήμα μας δέχονται κρούση με διπλάσια έως τριπλάσια δύναμη από το βάρος μας. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του γονάτου είναι τραβήγματα στους συνδέσμους, τραυματισμοί των μυών ή των τενόντων του γονάτου, μηνίσκος και προβλήματα στην επιγονατίδα π.χ. χονδρομαλάκυνση και τενοντίτιδα.

Ορισμένα από τα ενοχοποιητικά στοιχεία για τα παραπάνω προβλήματα των γονάτων είναι η πλατυποδία, η καταπόνηση των τενόντων από υπερβολική άσκηση (όπως τρέξιμο, άλματα, ποδόσφαιρο κ.α.), ερεθισμός ή μαλάκυνση του χόνδρου που επενδύει στην πίσω πλευρά της επιγονατίδας, σφίξιμο ή αδυναμία των μυών στο πρόσθιο και οπίσθιο μέρος του μηρού κ.α.

Συμπτώματα

Κύρια συμπτώματα των προβλημάτων στα γόνατα είναι ο πόνος που γίνεται αισθητός πίσω, κάτω και πλάγια της επιγονατίδας. Ενώ ο πόνος μπορεί να μεγαλώσει στις βαθιές κάμψεις του γόνατου, στο κατέβασμα σκαλιών και στο τρέξιμο σε κατηφόρα.

Ποιές λύσεις συστήνονται για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στα γόνατα;

Για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων στα γόνατα συστήνονται τα παρακάτω:

1. φαρμακευτική αγωγή χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με την έγκριση ιατρού,

2. φυσικοθεραπεία (θεραπεία με Laser κ.α.),

3. ειδικό ασκησιολόγιο για την ενδυνάμωση των τετρακεφάλων,

4. διακοπή όλων εκείνων των δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα (π.χ. ανέβασμα/κατέβασμα σκάλας, ορθοστασία), εφ’όσον βρίσκεται ο πάσχων σε οξεία φάση και

5. χάσιμο βάρους, εφ’όσον είναι ο πάσχων υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Σε ποιούς απευθύνεται το Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'';

Το πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης που εφαρμόζεται στο κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' είναι εξειδικευμένο και περιλαμβάνει ποικίλες ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή, ξαπλωτή και όρθια θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της ιδιαιτερότητας του προβλήματος των γονάτων. Πιο συγκεκριμένα εφαρμόζονται ποικίλες ισοτονικές (π.χ. στατικές ασκήσεις με έκταση τετρακεφάλου κ.α.) και ισομετρικές ασκήσεις (δυναμικές ασκήσεις με έκταση γαστροκνημιαίου κ.α.), οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικά της μυικής ενδυνάμωσης των τετρακεφάλων. Επίσης χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η μυική ενδυνάμωση των μυών του ποδιού να είναι πιο αποτελεσματική για την προοδευτική ενδυνάμωση της κλείδωσης του γονάτου και βελτίωση της θέσης της επιγονατίδας.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από Κλινικό Εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσιάτρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που την καθιστούν επιτρεπτή και κατάλληλη για παιδιά, ενήλικες, μεσήλικες και για άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-8 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1. η μυική ενδυνάμωση τετρακεφάλου και των υπόλοιπων μυων των ποδιών,

2. η ελάττωση ή η ανακούφιση από τους πόνους,

3. η αύξηση της μυικής δύναμης στα πόδια,

4. η βελτίωση της λειτουργίας του γονάτου και

5. η βελτίωση της κινητικότητας των ποδιών.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου κατ' οίκον σε άτομα που έχουν διάφορα προβλήματα στα γόνατα, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha