Τι είναι η οσφυαλγία - οσφυισχιαλγία και ποιά είναι τα συμπτώματά της;

Οσφυαλγία είναι ο πόνος που εντοπίζεται στη μέση, δηλ. στην περιοχή μεταξύ των κάτω ορίων του θωρακικού κλωβού και των γλουτιαίων πτυχών, και μπορεί να αντανακλάται στους μηρούς. Η οσφυαλγία διακρίνεται σε τρεις μορφές ανάλογα με τη διάρκειά της (οξεία, υποξεία και χρόνια οσφυαλγία). Όταν ο πόνος επεκτείνεται από τη μέση και συνεχίζει κατά μήκος του μηρού και της κνήμης φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού, τότε ονομάζεται ισχιαλγία.

Πιθανοί παράγοντες της οσφυαλγίας

Τα αίτια της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας σχετίζονται με τη μεγάλη ηλικία, με τα επαγγέλματα που επιβάλλουν σήκωμα μεγάλου βάρους, το σήκωμα  βάρους με μη σωστή θέση του σώματος, ο λανθασμένος τρόπος καθίσματος πίσω από τον πάγκο εργασίας και η παχυσαρκία. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος αποτελεί αντανάκλαση παθήσεων γειτονικών οργάνων όπως νεφροί, ουρητήρες, μήτρα, έντερο κ.α.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας και ισχιαλγίας καθορίζεται από την αιτιολoγία της. Σε περιπτώσεις εκφυλιστικών και τραυματικών παθήσεων της οσφυικής μοίρας (μέση) προτείνονται τα παρακάτω:

1. φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά με την έγκριση του θεράπωντος ιατρού ή ακόμη και τοπικές εγχύσεις γλυκοκορτικοειδούς φαρμάκου (κορτιζόνης) και τοπικού αναισθητικού,
2. φυσιοθεραπεία (μαλάξεις, διαθερμίες, υπερήχους, διαδερμικούς ηλεκτρικούς νευρικούς ερεθισμούς ή αλλιώς TENS κ.α.) και
3. ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών κάμψης της μέσης, δηλ. των ορθών κοιλιακών μυών, και των μυών έκτασης της μέσης, δηλ. των ραχιαίων μυών.

Πώς βοηθάει το κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας;

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' είναι εξειδικευμένο και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η ενδυνάμωση στην περιοχή της μέσης, των ισχίων και της κοιλιακής χώρας να είναι πιο αποτελεσματική και να μην προκαλείται ουδεμία καταπόνηση και ερεθισμός στην οσφυική περιοχή και στις αρθρώσεις των ποδιών.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση,η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση από κλινικό εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσίατρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που το καθιστούν επιτρεπτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες του πληθυσμού ακόμη και για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Ποιά είναι το οφέλη του προγράμματος άσκησης από την συμμετοχή σας;

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-8 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1. η πρόληψη των προβλημάτων της μέσης και του ισχίου (λόρδωση, δισκοπάθεια, κοίλες κ.α.),

2. η ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων της οσφυικής μοίρας (μέσης), του ισχίου, των ποδιών και της κοιλιακής χώρας,

3. η ελάττωση ή η ανακούφιση από τους πόνους στις περιοχές του σώματος που υπάρχει ο πόνος,

4. η βελτίωση της κινητικότητας της μέσης και του ισχίου και

5. η αναστολή εξέλιξης της οσφυαλγίας σε μεγαλύτερο βαθμό.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου κατ' οίκον σε άτομα που πάσχουν από οσφυαλγία ή οσφυισχιαλγία, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha