Τι είναι η δισκοπάθεια και σε τι οφείλεται;

Δισκοπάθεια είναι η πάθηση του μεσοσπονδύλιου δίσκου της σπονδυλικής στήλης και αφορά όλες τις μοίρες της σπονδυλικής στήλης από τον αυχένα έως και την οσφυϊκή περιοχή. Τα αίτια της δισκοπάθειας είναι πολλαπλά, η κληρονομική προδιάθεση, η ηλικία, η χρόνια καταπόνηση με άρσεις βαρών, η χρόνια ορθοστασία, η χρόνια σκυφτή εργασία, οι τραυματισμοί, η διαφορετική κατασκευή και κινητικότητα σπονδύλων και δίσκων, κ.λ.π..

Τι συμπτώματα έχουμε λόγω της δισκοπάθειας;

Τα συμπτώματα της δισκοπάθειας και των κηλών στην μέση είναι παρόμοια και οφείλονται κυρίως σε πόνους στη μέση ή/και στα κάτω μέλη του σώματος δηλαδή στους μηρούς, κνήμες και πόδια και μπορεί να φτάνουν μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών. Ενώ οι κήλες στον αυχένα οφείλονται κυρίως σε πόνους στα άνω μέλη του σώματος δηλαδή στους ώμους και μπορεί να φτάνουν μέχρι τα δάκτυλα των χεριών.

Ποιοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισής της;

Για την δισκοπάθεια και τις κήλες συνιστόνται τα παρακάτω:

1. χορήγηση αναλγητικών, αντιφλεγμονώδων και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων με έγκριση από ιατρό,
2. φυσιοθεραπεία με μαλάξεις ή/και θερμά επιθέματα,
3. εξειδικευμένη άσκηση στους κοιλιακούς μυες και στους μυες της σπονδυλικής στήλης,
4. αποφυγή βαρών στην καθημερινή ζωή.

Η συμβολή του ''Υγεία+Άθληση'' στην αντιμετώπιση της δισκοπάθειας

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'', είναι εξειδικευμένο, ατομικό ή ομαδικό και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της δισκοπάθειας. Αυτού του είδους οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό στους σπόνδυλους και τις κλειδώσεις του σώματος, αντιθέτως ενδυναμώνουν τις μυικές ομάδες της σπονδυλικής στήλης. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η μυική ενδυνάμωση στην ευερέθιστη περιοχή της σπονδυλικής στήλης να είναι πιο αποτελεσματική.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η αδιάκοπη αλλά ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από κλινικό εργοφυσιολόγο,η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσίατρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που την καθιστά επιτρεπτή και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες του πληθυσμού ακόμη και για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-8 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι:

1. η επιβράδυνση εξέλιξης της δισκοπάθειας,

2. η ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων στην κοιλιακή χώρα και στην σπονδυλική στήλη,

3. η ελάττωση ή η ανακούφιση από τους πόνους,

4. η βελτίωση της κινητικότητας και ευλυγισίας της σπονδυλικής στήλης και

5. η βελτίωση της συνολικής μυϊκής κατάστασης του σώματος (κοιλιακοί μυες, μυες των ποδιών κ.α.).

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha