Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο και πώς συμβαίνει;

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πολυ-συμπτωματική πάθηση που αρχίζει ως πόνος και δυσκαμψία (πιάσιμο) στον αυχένα λόγω καταπόνησης ή κακής, λανθασμένης και παρατεινόμενης στάσης σώματος (όπως π.χ. πολύωρη οδήγηση ή κάθισμα σε γραφείο με καμπουριαστό θώρακα και το κεφάλι περισσότερο  μπροστά ή λοξά από όσο πρέπει). Τα συμπτώματα οφείλονται στις πιέσεις που ασκούνται στα αγγεία και τα νεύρα που περνούν από την αυχενική σπονδυλική στήλη με πορεία προς την κεφαλή και άνω άκρα.

Πότε μπορούμε να καταλάβουμε τα συμπτώματά του;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι συνεχής πόνος στον αυχένα (πρώτο στάδιο) και κατ’επέκταση στους ώμους και κατά μήκος του χεριού και βελονιές - μουδιάσματα σε καθιστή και όρθια θέση (δεύτερο στάδιο). Επίσης ημικρανίες και κεφαλαλγίες (επέκταση των πόνων στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής μέχρι το μέτωπο και το μάτι) καθώς επίσης και για περιοδικές κρίσεις αυχενικού ιλίγγου που εκδηλώνεται με ζάλη, αστάθεια και βαρύ κεφάλι (τρίτο στάδιο).

Πώς αντιμετωπίζεται το αυχενικό σύνδρομο;

Για την αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου προτείνονται τα παρακάτω:

1. εξειδικευμένη γυμναστική για τους αυχενικούς σπόνδυλους και τα άνω άκρα (ώμοι, ωμοπλάτες και χέρια) με ποικίλες ασκήσεις διάτασης, ενδυνάμωσης και χαλάρωσης (στάδιο πρώτο),
2. επανεκπαίδευση για σωστή στάση σώματος στην καθημερινή ζωή,
3. φυσικοθεραπεία (εφ’ όσον βρίσκεται στο δεύτερο ή τρίτο στάδιο),
4. φαρμακευτική αγωγή σε περίπτωση αφόρητου πόνου (εφ’όσον βρίσκεται στο τρίτο στάδιο και κριθεί αναγκαίο από τον θεράπων ιατρό).

Η συμβολή του ''Υγεία+Άθληση'' γι' αυτούς που έχουν το αυχενικό σύνδρομο

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' είναι εξειδικευμένο, ατομικό ή ομαδικό και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου που πραγματοποιούνται σε καθιστή και όρθια θέση για την αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο περιλαμβάνονται ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης, κινητικότητας, ευλυγισίας, ελέγχου της στάσης του αυχένα χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό (π.χ. λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) έτσι ώστε η ενδυνάμωση στους μυες των άνω άκρων και του αυχένα να είναι πιο αποτελεσματική. Όλες οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό στους αυχενικούς σπόνδυλους αντιθέτως ενδυναμώνουν τους μυες στην περιοχή αυτή.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεόνεκτημα του παραπάνω προγράμματος είναι η ήπιας έντασης άσκηση, η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από κλινικό εργοφυσιολόγο, η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσίατρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), χαρακτηριστικά που το καθιστούν επιτρεπτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες του πληθυσμού ακόμη και για τα άτομα Τρίτης ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-7 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και είναι η:

1. ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων του αυχένα και των άνω άκρων (αυχένα, ωμοπλάτες, ώμοι, χέρια),

2. βελτίωση της κινητικότητας και ευλυγισίας του αυχένα, πλάτης, ωμωπλατών και χεριών και

3. βελτίωση της συνολικής μυϊκής κατάστασης της σπονδυλικής στήλης (μέση, θώρακας και κοιλιακοί μυες).

 Ενώ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται:

4. επιβράδυνση των προβλημάτων του αυχένα (δισκοπάθεια, κήλες κ.α.),

5. σταδιακή ελάττωση ή η ανακούφιση από τους πόνους στον αυχένα και στις παραπάνω περιοχές του σώματος,

6. αναστολή εξέλιξης του αυχενικού συνδρόμου στο δεύτερο και τρίτο στάδιο.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha