Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα και ποιά τα αίτια;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πλέον συχνά εμφανιζόμενη μη φλεγμονώδης αρθροπάθεια ή αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η προοδευτική εκφύλιση και καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων (π.χ. στα γόνατα, στα ισχία, στους αγκώνες, στην σπονδυλική στήλη). Τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες όπως π.χ. γενετικούς (δηλαδή τα γονίδια), βιομηχανικούς (όπως η εργασία) και δημογραφικούς (όπως το περιβάλλον).

Ποιά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

Η οστεοαρθρίτιδα συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα κατά την Τρίτη ηλικία, όπου και ο οργανισμός προσπαθώντας να αντιρροπίσει την αποδιοργάνωση των φυσιολογικών αρθρώσεων, διεγείρει την οστεοβλαστική δραστηριότητα παράγοντας μη φυσιολογικό οστό (τα γνωστά οστεόφυτα). Τα οστεόφυτα δυσχεραίνουν την κινητικότητα και οδηγούν τελικά στην αγκύλωση των αρθρώσεων. Η οστεοαρθρίτιδα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό πόνο και παραμόρφωση στις αρθρώσεις, που προέρχεται τόσο από την απογύμνωση του υποχόνδριου οστού από τον αρθρικό χόνδρο και τον ερεθισμό των νευρικών απολήξεων του υποχόνδριου οστού, όσο και από αντιδραστική φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Άλλα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι η ευαισθησία, δυσκαμψία, οίδημα και μειωμένη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Ποιοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισής της;

Σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι:

1. η μείωση βάρους,
2. η συστηματική και εξειδικευμένη άσκηση χωρίς κραδασμούς και επιβαρύνσεις για την σπονδυλική στήλη, τα γονάτα και τα ισχία και
3. η χορήγηση αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό με κριτήριο το στάδιο της πάθησης ή ακόμη και χειρουργική παρέμβαση (με ουσιαστικότερη την ολική αρθριπλαστική) σε περίπτωση εγκατεστημένης οστεοαρθρίτιδας (τελικό στάδιο).

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στην οστεοαρθρίτιδα

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'', είναι εξειδικευμένο, ατομικό ή ομαδικό και περιλαμβάνει ασκήσεις (χωρίς όργανα) προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου που πραγματοποιούνται σε καθιστή και ξαπλωτή θέση για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο περιλαμβάνονται ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης, κινητικότητας, ελέγχου της στάσης του σώματος και νευρομυικού συντονισμού χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα) έτσι ώστε ο συνδυασμός των ασκήσεων για την ενδυνάμωση του σώματος να είναι αποτελεσματικός. Επίσης εφαρμόζεται πρόγραμμα αερόβιας άσκησης με σκοπό την μυική υπερτοφία (Ekblom and Nordemar, 2003). Όλες οι ασκήσεις δεν προκαλούν καμία απολύτως επιβάρυνση και ερεθισμό σε ολόκληρο τo μυοσκελετικό σύστημα και τις αρθρώσεις του σώματος (καρπούς, γόνατα, πέλματα, ισχία και ώμους), αντιθέτως προσφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Το πρόγραμμα άσκησης χαρακτηρίζεται από αδιάκοπη αλλά ήπιας εώς μέτριας έντασης άσκηση, συνεχή καθοδήγηση και επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από εξειδικευμένο αθλητικό επιστήμονα (κλινικό εργοφυσιολόγο), την έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (ορθοπαιδικών, φυσίατρων, παθολόγων και φυσιοθεραπευτών), στοιχεία που το καθιστούν επιτρεπτό και κατάλληλο για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον ασκούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (4-6 εβδομάδες) και περιλαμβάνουν:

1. την αύξηση της δύναμης περιαρθρικών μυών και μεγάλων μυικών ομάδων,

2. τη βελτίωση της κινητικότητας, ευκαμψίας και ευλυγισίας,

3. τη βελτίωση του νευρομυϊκού συντονισμού και

4. τη συμβολή στην διόρθωση της στάσης του σώματος.

Ενώ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται:

5. η πρόληψη των προβλημάτων της οστεοαρθρίτιδας και η επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης,

6. η αποφυγή αγκύλωσης των αρθρώσεων,

7. η ανακούφιση από τα άλγη,

8. η σπάνια εμφάνιση καταγμάτων και λοιπές παραμορφώσεις του σκελετού και

9. η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha