Τι είναι η κυστική ίνωση και ποιά τα αίτια της;

Η Κυστική Ίνωση είναι μια ανίατη πάθηση και απειλητική για τη ζωή, που προκαλεί σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα. Είναι γενετική, κληρονομική και μη μεταδοτική πάθηση. Η Κυστική Ίνωση οφείλεται σε μοριακές βλάβες που προκαλούνται από τη μετάλλαξη ενός γονίδιου του εβδόμου χρωμοσώματος αλλάζοντας μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την κίνηση του άλατος μέσα και έξω από τα κύτταρα και έτσι προσβάλλονται πολλά σημαντικά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση παχιάς, κολλώδους βλέννας στο αναπνευστικό, το πεπτικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Ποιά είναι τα συνήθη συμπτώματα της πάθησης;

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κυστική Ίνωσης είναι οι διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε άτομο ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου. Στο αναπνευτικό σύστημα η έκκριση βλέννας προκαλεί επίμονο βήχα που παράγει παχιά πτύελα και βλέννα, το άσθμα ή η δύσπνοια, ο συριγμός, η αιμόπτυση, η βρογχική αλλεργία, η φλεγμονή στις ρινικές διόδους και η μειωμένη ικανότητα για άσκηση. Ενώ στο πεπτικό σύστημα προκαλείται ευερέθιστο στομάχι, κοιλιακό άλγος, αύξηση βάρους, δυσώδη κόπρανα και σοβαρή δυσκοιλιότητα. Επιπτώσεις της νόσου στο μυοσκελετικό σύστημα είναι η αυξημένη οστική απώλεια, η ανάπτυξη ενός τύπου αρθρίτιδας στα γόνατα παιδιών, η οποία βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου και τη θεραπεία, η μείωση του ύψους, η εμφάνιση καταγμάτων στα μακρά οστά, στους σπονδύλους, τα πλευρά και το στέρνο σε έφηβους ή ενήλικες. Τα κατάγματα των πλευρών και των σπονδύλων προκαλούν παραμόρφωση της θωρακικής κοιλότητας η οποία μειώνει τη λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων.

Προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της πάθησης

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ριζική θεραπεία για την Κυστική Ίνωση. Για την αντιμετώπιση της Κυστικής Ίνωσης συστήνονται τα παρακάτω:

1. χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και βιταμινών (π.χ. αντιβιοτικά, βλεννολυτικά, βρογχοδιασταλτικά, ειδικά ένζυμα κ.α.),
2. φυσικοθεραπεία (π.χ. αναπνευστική) και
3. εξειδικευμένη σωματική άσκηση.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στην Κυστική Ίνωση

Το πρόγραμμα σωματικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Κέντρο ''Υγεία+Άθληση'' είναι εξειδικευμένο και εξατομικευμένο στις ιδιαιτερότητες του ασκούμενου για την αντιμετώπιση της Κυστικής Ίνωσης και περιλαμβάνει:

1. αερόβια άσκηση (π.χ. στατικό ποδήλατο και διάδρομος),
2. ασκήσεις απανπνευστικών μυών,
3. εκπαίδευση σε τεχνικές αποδοτικότερης αναπνοής,
4. απομάκρυνσης βρογχικών εκκρίσεων (πτυέλων),
5. ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε καθιστή, όρθια και ξαπλωτή θέση προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του πάσχοντα.

Η ιδιαιτερότητα και το πλεονέκτημα του προγράμματος αερόβιας άσκησης αποδίδεται:

- στη χορήγηση ρινικού οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης, έτσι ώστε ο πάσχων να μπορέσει να ασκηθεί πιο αποτελεσματικά με σκοπό την έκκριση πτυέλων,

- χρησιμοποίηση επιστημονικών ενδείξεων για τον βαθμό της δύσπνοιας κατά τη διάρκεια της άσκησης,

- στον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος αερόβιας άσκησης,

- στην σωστή καθοδήγηση και επίβλεψη του ασθενούς κατά τη διάρκεια της άσκησης από κλινικό εργοφυσιολόγο και

- στην δημιουργία του αισθήματος ευεξίας κατά το πέρας του κάθε κύκλου εκγύμνασης χωρίς αναπνευστική εξουθένωση (δύσπνοια) και μυική κούραση (κράμπες κ.α.).

Στο εξατομικευμένο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης δεν υπερβαίνονται τα εξατομικευμένα επιτρεπτά όρια του αθλούμενου σε σχέση με την καρδιακή του συχνότητα, την αρτηριακή πίεση και τον κορεσμό οξυγόνου. Ο συμμετέχων ενημερώνεται συστηματικά, γραπτώς και προφορικώς, με επιστημονικό τρόπο όχι μόνο κατά την ολοκλήρωση της κάθε συνεδρίας αλλά και στο τέλος του συνόλου όλων των συνεδριών του προγράμματος εξειδικευμένης άσκησης. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της άσκησης στον ασθενή και στον θεράπωντα ιατρό του. Η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (παθολόγων, φυσιάτρων, πνευμονολόγων κ.λ.π.) για αυτού του είδους την άσκηση είναι χαρακτηριστικό που την καθιστά επιτρεπτή για άτομα όλων των ηλικιών με Κυστική Ίνωση.

Στο εξατομικευμένο πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης χρησιμοποιείται απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις) με σκοπό την ενδυνάμωση μεγάλων μυικών ομάδων, την αύξηση της κινητικότητας και την βελτίωση της ισορροπίας.

Επίσης για παιδιά μικρής ηλικίας (6-12 ετών) το πρόγραμμα σωματικής άσκησης έχει διασκεδαστικό χαρακτήρα έτσι ώστε να ενθαρρύνονται για την συνέχισή της. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται κατάλληλο ασκησιολόγιο με ποικίλες ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης σε ξαπλωτή, όρθια και καθιστή θέση καθώς επίσης και πολλά είδη παιχνιδιών για την αερόβια άσκηση.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος επιτυγχάνουν:

1.   μείωση του αισθήματος δύσπνοιας,
2.   αύξηση του αισθήματος ανοχής στην κόπωση πραγματοποιώντας με μεγαλύτερη ευκολία καθημερινές δραστηριότητες,
3.   αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων,
4.   βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας,
5.   βελτίωση της αντοχής,
6.   βελτίωση απομάκρυνσης βρογχικών εκκρίσεων,
7.   αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας σε όλο το σώμα,
8.   βελτίωση της κινητικότητας στα άνω και κάτω άκρα,
9.   επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου,
10. αύξηση όρεξης του παιδιού ή του ενήλικα,
11. βελτίωση της φυσικής κατάστασης και
12. βελτίωση της ποιότητας ζωής.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha