Αίτια και συμπτώματα του καπνίσματος

Το κάπνισμα αποτελεί μια βλαβερή συνήθεια για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αίτια για την έναρξη της συνήθειας αυτής είναι περιέργεια για δοκιμή κάποιας νέας συνήθειας. Τα πιο συνήθη συμπτώματα που προκαλεί το χρόνιο κάπνισμα είτε ταυτόχρονα είτε μεμονομένα είτε πρόκειται για ελαφρύ ή βαρύ καπνιστή είναι ο βήχας (ο λεγόμενος «τσιγαρόβηχας»), η δύσπνοια, το λαχάνιασμα μετά από μια άσκηση (ήπιο περπάτημα, ανέβασμα σκάλας, χορός), η ταχυκαρδία, τα φλέμματα, τα γατάκια, το «βράσιμο» στο στήθος και το ροχαλητό.

Λύση στη διακοπή καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια απόφαση ζωής με βασική και απαραίτητη προϋπόθεση τη συνειδητοποιημένη και απόλυτη επιθυμία του καπνιστή να απαλλαγεί από το τσιγάρο. Πέρα από την ίδια την θέληση του καπνιστή (που αποτελεί το άλφα και το ωμέγα παράγοντα της διακοπής), η διακοπή του καπνίσματος επιτυγχάνεται χάρη στον συνδυασμό των παρακάτω μεθόδων:

1) φαρμακευτική αγωγή,

2) εξειδικευμένη σωματική άσκηση,

3) διατροφολογική καθοδήγηση,

4) ψυχολογική υποστήριξη.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στη διακοπή καπνίσματος

Στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" εφαρμόζονται όμοια προγράμματα άσκησης για την διακοπή του καπνίσματος με αυτά που πραγματοποιούνται στα αντίστοιχα κέντρα των νοσοκομείων Σωτηρία, Ευαγγελισμός και Ευγενίδιο. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα πρόγραμμα άσκησης το οποίο περιλαμβάνει:

√ αερόβια άσκηση σε στατικό ποδήλατο και
√ αερόβια άσκηση σε κυλιόμενο τάπητα χρησιμοποιώντας πάντοτε ρινική παροχέτευση οξυγόνου.

Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η σταδιακή μείωση ή διακοπή καπνίσματος αλλά και ο περιορισμός των επιπλοκών του ενώ η μόνιμη παρουσία, ο έλεγχος, η συνεχή καθοδήγηση και η επιτήρηση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης από κλινικό εργοφυσιολόγο συντελούν στην πρόοδο του ασκούμενου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης καταγράφονται και μετριούνται η αρτηριακή πίεση, ο κορεσμός του οξυγόνου και η καρδιακή συχνότητα του αθλούμενου. Ενώ επιδιώκεται συνεργασία του κλινικού εργοφυσιολόγου με άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με τη διακοπή καπνίσματος όπως ιατρός (πνευμονολόγος), διατροφολόγος και ψυχολόγος. Η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (πνευμονολόγων, παθολόγων, καρδιολόγων, φυσιάτρων) για αυτού του είδους την άσκηση είναι χαρακτηριστικό που την καθιστά επιτρεπτή για όλους τους καπνιστές οποιασδήποτε ηλικίας.

Ποιοί καπνιστές επωφελούνται από το εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης;

- καπνιστές χαμηλού προφίλ (από 1-10 τσιγάρα/ημέρα) και χρόνιοι καπνιστές (από 10 και πάνω τσιγάρα) που επιθυμούν να απαλλαγούν εντελώς από το τσιγάρο

- αμετανόητοι καπνιστές που θέλουν να ενισχύσουν το αποδυναμωμένο καρδιοαναπνευστικό τους σύστημα

- καπνιστές που βρίσκονται στα πρόθυρα μιας χρόνιας ασθένειας και επιθυμούν να προλάβουν την επιδείνωση των χρόνιων συμπτωμάτων τους.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη από αυτού του είδους την άσκηση για τον καπνιστή διαπιστώνονται σταδιακά (το ελάχιστο μέσα σε 6 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει τακτική συμμετοχή στο πρόγραμμα άσκησης και είναι:

1) η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας με αποτέλεσμα την:

    §  άμεση μείωση του αισθήματος δύσπνοιας,

    §  βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας – αντοχής,

    §  αύξηση του αισθήματος ανοχής στην κόπωση,

    §  την αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας κυρίως στα πόδια,

    §  σταδιακή μείωση των παραπάνω συμπτωμάτων ενός καπνιστή,

    §  βελτίωση της φυσικής κατάστασης και

    §  μείωση παρενεργειών φαρμακευτικής αγωγής για τη διακοπή καπνίσματος.

Ενώ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται:

2) η μείωση της εξάρτησης,

3) η μείωση του άγχους και της κατάθλιψης,

4) η μείωση της νοσηρότητας από αναπνευστικές παθήσεις και

5) η παράταση του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης και γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha