Τι είναι η Χ.Α.Π. και σε τι οφείλεται;

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη χρόνιας βρογχίτιδας και εμφυσήματος και αποτελεί συχνή νόσο στη χώρα μας αφού αφορά περίπου στο 8% του γενικού πληθυσμού. Η κύρια αιτία είναι το κάπνισμα. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί η έκθεση σε σκόνες, τοξικά αέρια, ατμοσφαιρική ρύπανση και ιώσεις αναπνευστικού.

Ποιά είναι τα συμπτώματά της Χ.Α.Π.;

Οι ασθενείς εμφανίζουν χρόνια στένωση των αεραγωγών και διαταραχή στην ανταλλαγή αερίων σε επίπεδο πνευμόνων, στοιχεία που προκαλούν σταδιακά επιδεινόμενο βήχα, δύσπνοια, αποβολή πτυέλων (φλέμματα) και συριγμό.

Τρόποι αντιμετώπισής της Χ.Α.Π.

1. διακοπή καπνίσματος,

2. φαρμακευτική αγωγή,
3. συστηματική εξειδικευμένη σωματική άσκηση με οξυγονοθεραπεία για το στάδιο 1-3 της ασθένειας και
4. μεταμόσχευση πνευμόνων (σε τελικό στάδιο).

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στη Χ.Α.Π.

Στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" εφαρμόζονται εξειδικευμένα πρωτόκολλα σωματικής άσκησης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της πάθησης του πάσχοντος. Κατά τη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιείται συνεχή επιτήρηση του ασκούμενου με ταυτόχρονη παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου, καρδιακής συχνότητας και αρτηριακής πίεσης, έτσι ώστε να μην υπερβαίνονται τα εξατομικευμένα επιτρεπτά όρια.

Τα ειδικά αυτά προγράμματα άσκησης οδηγούν στη μέγιστη και ταχύτερη δυνατή ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου σε συνδυασμό βέβαια με τη λοιπή θεραπευτική αγωγή και τη τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό (πνευμονολόγο, παθολόγο). Στην περίπτωση που έχει προηγηθεί εγχείρηση στους πνεύμονες, η εξειδικευμένη άσκηση είναι απαραίτητη για την βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, εφόσον υπάρχει η έγκριση από τον θεράποντα ιατρό του πάσχοντος.

Τα προγράμματα είναι ατομικά και εξειδικευμένα και περιλαμβάνουν:

·  αερόβια άσκηση σε κυλιόμενο τάπητα και στατικό ποδήλατο,

·  ασκήσεις απαπνευστικών μυών,

·  εκπαίδευση σε τεχνικές αποδοτικότερης αναπνοής,

·  απομάκρυνσης βρογχικών εκκρίσεων (πτυέλων) και

·  μυική χαλάρωση.

Ο συμμετέχων ενημερώνεται συστηματικά, γραπτώς και προφορικώς, όχι μόνο κατά την ολοκλήρωση της κάθε συνεδρίας αλλά και στο τέλος του κύκλου της ειδικής σωματικής αγωγής. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνονται τα οφέλη αυτού του είδους της άσκησης στον αθλούμενο και στον θεράποντα ιατρό του. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτού του είδους η άσκηση δεν έχει καμία απολύτως επιβάρυνση στο καρδιοαναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα αντιθέτως προσφέρει πολυάριθμα οφέλη και συστήνεται από την ιατρική κοινότητα (πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, φυσίατροι) ακόμη και για άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (10-12 εβδομάδες), και συνοψίζονται παρακάτω:

1. μείωση του αισθήματος δύσπνοιας,
2. αύξηση του αισθήματος ανοχής στην κόπωση, το άτομο πραγματοποιεί με μεγαλύτερη ευκολία απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως πλύσιμο, ντύσιμο, ανέβασμα σκάλας, ψώνια, περίπατο κ.α.
3. βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας,
4. αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας κυρίως στα πόδια,
5. βελτίωση της κινητικότητας στα άνω και κάτω άκρα,
6. μείωση του αισθήματος βάρους στο στήθος,
7. βελτίωση της φυσικής κατάστασης και
8. βελτίωση της ποιότητας ζωής.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha