Τι είναι το βρογχικό άσθμα και σε τι οφείλεται;

Το βρογχικό άσθμα είναι συχνή πάθηση και πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή των βρόγχων για την οποία θεωρείται πως υπάρχει γενετική προδιάθεση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του βρογχικού άσθματος;

Εκδηλώνεται με δύσπνοια, συριγμό, βήχα και αίσθημα βάρους στο στήθος ύστερα από την έκθεση σε ερεθίσματα όπως τα αλλεργιογόνα, ο κρύος αέρας, η άσκηση και οι ιογενείς λοιμώξεις. Η συμπτωματολογία του άσθματος είναι διαλείπουσα ή εμμένουσα ενώ η βαρύτητά της ποικίλει.

Τρόποι αντιμετώπισης του βρογχικού άσθματος

Η θεραπεία περιλαμβάνει την αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν κρίση άσθματος (οι λεγόμενοι εκλυτικοί παράγοντες), φαρμακευτική αγωγή και εξειδικευμένη σωματική άσκηση.

Τα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα τείνουν να αποφεύγουν την άσκηση επειδή συμπεριλαμβάνεται στα πιθανά εκλυτικά αίτια. Κατά συνέπεια, στερούνται από μικρή ηλικία τα οργανικά και ψυχικά οφέλη της άθλησης με κίνδυνο να οδηγηθούν στην παχυσαρκία. Αντίθετα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις τα άτομα αυτά όχι μόνο μπορούν αλλά επιβάλεται, σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, να ασκούνται.

Ο ρόλος του ''Υγεία+Άθληση'' στο βρογχικό άσθμα

Στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" εκπονούνται εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του αθλούμενου για την αντιμετώπιση του άσθματος με κατάλληλη καθοδήγηση, από κλινικό εργοφυσιολόγο, ως προς το είδος, την ένταση, την διάρκεια και τη συχνότητα της άσκησης χωρίς να υπερβαίνονται τα εξατομικευμένα επιτρεπτά όρια του αθλούμενου σε σχέση με την καρδιακή του συχνότητα, την αρτηριακή πίεση και τον κορεσμό οξυγόνου. Επιπλέον, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαθέτει την απαραίτητη γνώση και την τεχνική υποδομή που απαιτείται ώστε να χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσον αξιολόγησης του άσθματος και της θεραπείας που ακολουθείται. Η έγκριση από τον ιατρικό κλάδο (πνευμονολόγων, παθολόγων, φυσιάτρων) για αυτού του είδους την άσκηση είναι χαρακτηριστικό που την καθιστά επιτρεπτή για όλους τους ασθματικούς ακόμη και για άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Το κύριο είδος των ασκήσεων που εκπονείται στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" περιλαμβάνει:

· αερόβια άσκηση,

· ασκήσεις απανπνευστικών μυών,

· εκπαίδευση σε τεχνικές αποδοτικότερης αναπνοής,

· απομάκρυνση βρογχικών εκκρίσεων (πτυέλων) και

· μυική χαλάρωση.

Ο ασκούμενος ενημερώνεται γραπτώς και προφορικώς, με επιστημονικό τρόπο στο τέλος κάθε συνεδρίας καθώς επίσης και κατά την ολοκλήρωση του κύκλου ειδικής σωματικής αγωγής. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της άσκησης στον αθλούμενο και στον θεράποντα ιατρό του. Πρέπει να τονιστεί πως αυτού του είδους η άσκηση δεν έχει καμία απολύτως επιβάρυνση στο καρδιοαναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα αντιθέτως προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Ποιά είναι το οφέλη του προγράμματος άσκησης από την συμμετοχή σας;

Τα άμεσα οφέλη του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος διαπιστώνονται από τον αθλούμενο σε γρήγορο χρονικό διάστημα (7-9 εβδομάδες), εφ’ όσον υπάρχει σταθερή συχνότητα και συνοψίζονται ως εξής:

1. μείωση του αισθήματος δύσπνοιας,
2. αύξηση του αισθήματος ανοχής στην κόπωση, συνεπώς ο ασθενής πραγματοποιεί με μεγαλύτερη ευκολία διάφορες αθλητικές και καθημερινές δραστηριότητες,
3. βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας,
4. αύξηση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας κυρίως στα πόδια,
5. βελτίωση της κινητικότητας στα άνω και κάτω άκρα,
6. μείωση του αισθήματος βάρους στο στήθος,
7. βελτίωση της φυσικής κατάστασης και
8. βελτίωση της ποιότητας ζωής.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.gr



Εγγραφή στο News Letter

captcha