Τι είναι η κατάθλιψη και ποιοί οι λόγοι εκδήλωσή της;

H κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που ένας άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Υπάρχουν βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν την κατάθλιψη. Οι βιολογικοί παράγοντες έχουν κληρονομικό χαρακτήρα και σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Ενώ οι περιβαλλοντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τα τραυματικά βιώματα στη ζωή, τις ορμονικές αλλαγές και την εκμάθηση αρνητικών τρόπων σκέψης μέσω της αλληλεπίδρασης με γονείς-δασκάλους-συνομήλικους.

Επιπτώσεις της κατάθλιψης

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι κυρίως ψυχολογικά και συνδέονται με τη διάθεση και συμπεριφορά του ατόμου. Όμως δεν αποκλείεται η κατάθλιψη να έχει και σωματικά συμπτώματα όπως για παράδειγμα διάφορους πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος χωρίς άμεσα και προφανή αίτια.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;

Η πιο άμεση αντιμετώπιση της κατάθλιψης περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή. Άλλες εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες για την κατάθλιψη είναι:

1. η άσκηση,
2. ο βελονισμός,
3. ο διαλογισμός και
4. η γιόγκα.

Η συμβολή του ''Υγεία+Άθληση'' ενάντια στη κατάθλιψη

Στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει:

1) ένα ατομικό και εξειδικευμένο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης σε στατικό ποδήλατο και κυλιόμενο τάπητα.

Στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται το πρόγραμμα με συνεχή επίβλεψη του ασκούμενου από κλινικό εργοφυσιολόγο με παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου, καρδιακής συχνότητας και αρτηριακής πίεσης. Ο αθλούμενος ενημερώνεται συστηματικά, γραπτώς και προφορικώς, με επιστημονικό τρόπο όχι μόνο κατά την ολοκλήρωση της κάθε συνεδρίας, αλλά και στο τέλος του συνόλου όλων των συνεδριών του προγράμματος εξειδικευμένης άσκησης,

2) σε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται ένα ατομικό ή ομαδικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, το οποίο περιλαμβάνει ελεύθερες ασκήσεις (χωρίς όργανα) που πραγματοποιούνται σε στρώματα εδάφους. Στο ποικιλόμορφο ασκησιολόγιο περιλαμβάνονται ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης, κινητικότητας και ελέγχου της στάσης της σπονδυλικής στήλης χρησιμοποιώντας απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ. θεραπευτικές μπάλες, λάστιχα και ελαφριές αντιστάσεις).

Η άσκηση συστήνεται και από τους ψυχιάτρους και ψυχολόγους ως θεραπευτικό μέσο αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης. Το κέντρο "Υγεία+Άθληση" διαθέτει προγράμματα θεραπευτικής άσκησης προσαρμοσμένα και για άτομα της Τρίτης ηλικίας που επιθυμούν να προλάβουν ή πάσχουν από κατάθλιψη.

Οφέλη του προγράμματος άσκησης από τη συμμετοχή σας

Τα άμεσα οφέλη των παραπάνω προγραμμάτων άσκησης διαπιστώνονται από τον συμμετέχοντα σε γρήγορο χρονικό διάστημα (6-8 εβδομάδες) και περιλαμβάνουν:

1. την βελτίωση της νοητικής υγείας,
2. την αύξηση του αισθήματος ευεξίας,
3. την βελτίωση της φυσικής κατάστασης,
4. την αύξηση του επιπέδου των ενδορφινών (πρωτεϊνες με δράση αντίστοιχη της μορφίνης, έτσι ώστε να μην γίνεται το σώμα τόσο ευαίσθητο στον πόνο),
5. την βελτίωση της διάθεσης και συμπεριφοράς,
6. την βελτίωση της εμφάνισης και της αυτοεκτίμησης και
7. την κοινωνικοποίηση του ατόμου με καινούργιους ανθρώπους, εφ’όσον το πρόγραμμα που θα επιλεχτεί είναι ομαδικό.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha