Τι είναι η εργομετρία;

Εργομετρία είναι η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του ανθρώπινου οργανισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο εξειδικευμένος επιστήμονας που μπορεί να εκτελέσει αυτή την αξιολόγηση ονομάζεται εργοφυσιολόγος. Επομένως ο εργοφυσιολόγος μπορεί να εκτιμήσει, να αξιολογήσει, να σχηματίσει γνώμη και να κρίνει την φυσική κατάσταση του ασκούμενου μέσω ποικίλων εργομετρικών δοκιμασιών (test) των λεγόμενων εργομετρικών μετρήσεων.

Ποιό είναι το όφελος των εργομετρικών μετρήσεων για τον αθλούμενο;

Οι εργομετρικές μετρήσεις περιλαμβάνουν ποικίλα test για την καρδιοαναπνευστική και μυοσκελετική κατάσταση του ασκούμενου. Στις μετρήσεις αυτές αξιολογούνται ικανότητες και διάφορες άλλες παράμετροι του ανθρώπινου σώματος όπως η αντοχή, η καρδιοαναπνευστική ικανότητα, η μέγιστη πρόσληψη αερισμού και οξυγόνου, η ευλυγισία, η ευκινισία, η δύναμη άνω και κάτω άκρων, η ισορροπία κ.α. Οι δοκιμασίες αυτές δεν αφορούν μόνο αθλητές, αλλά ακόμη και άτομα κάθε ηλικίας που δεν έχουν ποτέ στη ζωή τους ασχοληθεί με τον αθλητισμό καθώς επισης και ασθενείς διαφόρων μυοσκελετικών, καρδιοναναπνευστικών και μεταβολικών παθήσεων. Στην περίπτωση την τελευταία, ο εξειδικευμένος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ονομάζεται Κλινικός Εργοφυσιολόγος, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στον τομέα της θεραπευτικής άσκησης για ποικίλες παθήσεις του οργανισμού.   

Γενικά καθήκοντα και αρμοδιότητες του εργοφυσιολόγου ''Υγεία+Άθληση''

Με βάση τα αποτελέσματα των παραπάνω μετρήσεων μπορεί ο εργοφυσιολόγος να:

1. αξιολογήσει τη γενική φυσική κατάσταση του αθλούμενου,
2. σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης για τον ασκούμενο,
3. καθοδηγεί και να επιτηρεί τον αθλούμενο κατά τη διάρκεια της άσκησης έτσι ώστε η άσκηση να πραγματοποιείται σε επιτρεπτά όρια ασφάλειας αποφεύχοντας ενδεχόμενα τραυματισμών ή άλλων κινδύνων υγείας και  
4. πιστοποιήσει τα οφέλη της άσκησης μετά από ένα χρονικό διάστημα στον αθλούμενο  και εάν επιβάλεται στον θεράπωντα ιατρό του.

Σε ποιούς απευθύνεται ο κλινικός εργοφυσιολόγος του κέντρου ''Υγεία+Άθληση'';

Ο Κλινικός Εργοφυσιολόγος Κυριάκος Βαρδαξόγλου αξιολογεί, σχεδιάζει, καθοδηγεί, επιτηρεί και πιστοποιεί στους συμμετέχοντες του, τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζει και επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε άτομα που:

1. δεν έχουν ενασχοληθεί με τον αθλητισμό ξανά και πρέπει να βελτιωθούν σταδιακά για να ενταχτούν σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης,
2. ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία και επιθυμούν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής,
3. πάσχουν από διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις (π.χ. οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, δισκοπάθεια, κοίλες σπονδύλων, αυχενικό σύνδρομο, κ.α.),
4. πάσχουν από διάφορες καρδιοαναπνευστικές παθήσεις (π.χ. Χ.Α.Π., άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, κ.α.),
5. πάσχουν από μεταβολικές παθήσεις όπως ο Διαβήτης Τύπου Ι και ΙΙ,
6. πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις (π.χ. πρώιμα στάδια Parkinson και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας).

Τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζει ο Κλινικός Εργοφυσιολόγος, Κυριάκος Βαρδαξόγλου, στηρίζονται πάνω σε πολυετείς έρευνες και εξειδικευμένα πρωτόκολλα άσκησης ανάλογα με την πάθηση και την ιδιαιτερότητα του ασκούμενου και εγκρίνονται από πλήθος ειδικοτήτων ιατρών.   

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha