Τι είναι η μυϊκή ενδυνάμωση;

Η μυϊκή ενδυνάμωση περιλαμβάνει ένα σύνολο ασκήσεων που έχουν ως σκοπό την τόνωση των μυών του σώματος, έτσι ώστε ο οργανισμός να αντιστέκεται στις εξωτερικές επιβαρύνσεις ή να υπερνικά την κούραση με προσπάθεια καταβολής δύναμης μεγάλης διάρκειας.

Μεθοδολογία και τακτική προγράμματος μυϊκής ενδυνάμωσης στο κέντρο "Υγεία+Άθληση"

Η μυϊκή ενδυνάμωση για έναν, ο οποίος δεν έχει ενασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με την άσκηση ή αρχίζει για πρώτη του φορά μετά από τόσο καιρό, πρέπει να πραγματοποιηθεί κάτω από συγκεκριμένη μεθοδολογία και τακτική έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί ή και να μην τα παρατήσει πάλι. Γι' αυτό λοιπόν το πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης θα πρέπει αρχικά να εφαρμοστεί είτε με:

1. τη χρήση μηχανημάτων είτε με

2. τη συμμετοχή σε ελεύθερο πρόγραμμα ασκήσεων για όλες τις μυικές ομάδες του σώματος.

Η μεθοδολογία του προγράμματος άσκησης που εκπονείται στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" βασίζεται σε συγκεκριμένα εξατομικευμένα πρωτόκολλα μυικής ενδυνάμωσης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του αθλούμενου. Το πρόγραμμα άσκησης είναι ατομικό ή ομαδικό και περιλαμβάνει ισοτονικές και ισομετρικές ασκήσεις. Ο αθλούμενος αθλείται υπό τη συνεχή επιτήρηση ειδικού αθλητικού επιστήμονα (εργοφυσιολόγου), ο οποίος καταγράφει παραμέτρους όπως οι επαναλήψεις της κάθε άσκησης, τα set και ο αριθμός των ασκήσεων για κάθε μυική ομάδα. Ενώ σε ένα ελεύθερο πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης η σειρά των ασκήσεων και οι επαναλήψεις της κάθε άσκησης είναι τέτοιες, έτσι ώστε να μην καταπονούν τις αρθρώσεις του σώματος και να μην δημιουργούν αισθήματα μυικής κόπωσης ή εξάντλησης στον αθλούμενο. Η παρατήρηση των παραπάνω μετρήσεων βοηθά τον εργοφυσιολόγο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλούμενου και να συγκρίνει την πρόοδό του. Το σύνολο της καταγραφής των μετρήσεων παραδίδεται γραπτώς στον αθλούμενο στην ολοκλήρωση όλου του κύκλου των συνεδριών. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της άσκησης στον αθλούμενο ή/και ακόμη στον θεράποντα ιατρό του, εφόσον υπάρχει.

Σε ποιούς απευθυνόμαστε;

Η μυϊκή ενδυνάμωση συστήνεται σε όλους αρκεί να τηρούνται τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας αποφεύγοντας το ενδεχόμενο τραυματισμού ή/και μυικής υπερκόπωσης.

Όμως στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" εφαρμόζεται η μυϊκή ενδυνάμωση για πολλές κατηγορίες του πληθυσμού και πιο συγκεκριμένα σε άτομα:

1. υγιή οποιασδήποτε ηλικίας που δεν έχουν ξαναγυμναστεί στο παρελθόν και επιθυμούν να ξεκινήσουν χωρίς να κουραστούν ή να πιαστούν,

2. υγιή οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν κακή μυοσκελετική κατάσταση και επιθυμούν να βελτιωθούν σε γρήγορο χρονικό διάστημα,

3. υγιή οποιασδήποτε ηλικίας που επιθυμούν να βελτιώσουν τη δύναμή τους,

4. Τρίτης Ηλικίας,

5. που επιθυμούν να αυξήσουν τη μυική τους μάζα και να μειώσουν το λίπος,

6. που επιθυμούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους,

7. που πάσχουν από χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις (π.χ. οστεοπόρωση, αρθίτιδα, δισκοπάθεια, κοίλες, αυχενικό σύνδρομο κ.α.),

8. που έχουν μυική αδυναμία ή ατροφία μετά από ένα κάταγμα ή έναν τραυματισμό,

9. που επιθυμούν να προλάβουν χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις.

Αυτού τους είδους η άσκηση συστήνεται από το σύνολο του ιατρικού κλάδου (παθολόγων, ορθοπαιδικών και φυσιάτρων) για όλα τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

Ποιά είναι τα οφέλη του προγράμματος μυικής ενδυνάμωσης;

Τα οφέλη της μυϊκής ενδυνάμωσης μπορούν να αποκτηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (5-7 εβδομάδες), εφ'όσον η συχνότητασυμμετοχής στην άσκηση, η σειρά των ασκήσεων και οι επαναλήψεις της κάθε άσκησης καθοριστούν από τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και είναι τα παρακάτω:

1. αυξάνει την ικανότητα των μυών να ασκούν ή να δέχονται πιέσεις χωρίς να κουράζονται και να καταπονούν τις αρθρώσεις του σώματος,

2. αυξάνει τη δύναμη,

3. αυξάνει τη μυική μάζα του σώματος και μειώνεται το λίπος,

4. αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού,

5. τονώνει τις μυικές ίνες,

6. βελτιώνει την μυοσκελετική κατάσταση του σώματος,

7. βελτιώνει άλλες ικανότητες του σώματος π.χ. ευλυγισία και ισορροπία,

8. βελτιώνει το αίσθημα ευεξίας.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου σε άτομα που το επιθυμούν κατ' οίκον, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha