Τι είναι η αερόβια άσκηση;

Αερόβια άσκηση είναι οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση πραγματοποιείται με ήπιο, μέτριο εώς και έντονο ρυθμό αυξάνοντας την κατανάλωση οξυγόνου και καρδιακής συχνότητας. Στα είδη αερόβιας άσκησης περιλαμβάνεται το πεπράτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση κ.α. Η αερόβια ικανότητα του οργανισμού λέγεται αλλιώς και αντοχή.

Μεθοδολογία και τακτική προπονητικού προγράμματος αερόβιας άσκησης στο κέντρο "Υγεία+Άθληση''

Η αερόβια άσκηση για έναν ο οποίος δεν έχει ενασχοληθεί ποτέ με την αερόβια άσκηση στο παρελθόν ή είναι η πρώτη του φορά μετά από τόσο καιρό πρέπει να πραγματοποιηθεί κάτω από συγκεκριμένη μεθοδολογία και τακτική έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί ή και να μην τα παρατήσει πάλι. Γι' αυτό λοιπόν το πρόγραμμα αερόβιας άσκησης θα πρέπει αρχικά να εφαρμοστεί σε:

1. κυλιόμενο τάπητα και

2. στατικό ποδήλατο.

Η μεθοδολογία του προγράμματος άσκησης που εκπονείται στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" βασίζεται σε συγκεκριμένα εξατομικευμένα πρωτόκολλα άσκησης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του αθλούμενου. Το πρόγραμμα άσκησης είναι ατομικό ή ομαδικό και ο αθλούμενος ασκείται υπό τη συνεχή επιτήρηση ειδικού αθλητικού επιστήμονα (εργοφυσιολόγου), ο οποίος καταγράφει παραμέτρους όπως η καρδιακή συχνότητα, ο κορεσμός του οξυγόνου και η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η παρατήρηση αυτών των μετρήσεων βοηθά τον εργοφυσιολόγο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλούμενου και να συγκρίνει την πρόοδό του. Το σύνολο της καταγραφής των μετρήσεων παραδίδεται γραπτώς στον αθλούμενο στην ολοκλήρωση όλου του κύκλου των συνεδριών. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της άσκησης στον αθλούμενο, στον κλινικό διαιτολόγο του ή/και στον θεράποντα ιατρό του, εφόσον υπάρχει.

Σε ποιούς απευθυνόμαστε;

Η αερόβια άσκηση συστήνεται σε όλους αρκεί να τηρούνται τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας αποφεύγοντας το ενδεχόμενο τραυματισμού ή/και αναπνευστικής κόπωσης.

Όμως στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" εφαρμόζεται η αερόβια άσκηση για πολλές κατηγορίες του πληθυσμού και πιο συγκεκριμένα σε άτομα:

1. υγιή οποιασδήποτε ηλικίας που δεν έχουν ξαναγυμναστεί στο παρελθόν και επιθυμούν να ξεκινήσουν χωρίς να κουραστούν,
2. υγιή οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν κακή φυσική κατάσταση και επιθυμούν να βελτιωθούν σε γρήγορο χρονικό διάστημα,
3. υγιή οποιασδήποτε ηλικίας που επιθυμούν να βελτιώσουν την αντοχή τους,
4. Τρίτης Ηλικίας,
5. που επιθυμούν να χάσουν βάρος,
6. που επιθυμούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους,
7. που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις (π.χ. Χ.Α.Π., άσθμα κ.α.),
8. που πάσχουν από χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις (π.χ. υπέρταση, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια κ.α.)
9. που πάσχουν από χρόνιες μεταβολικές παθήσεις (π.χ. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι και ΙΙ, μεταβολικό σύνδρομο).

Σχεδόν σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες του πληθυσμού η αερόβια άσκηση γίνεται με συνεχή παροχέτευση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης, έτσι ώστε η διάρκεια και η απόσταση στο ποδήλατο και στο διάδρομο να μην δημιουργούν αισθήματα όπως η αναπνευστική, η μυική κόπωση ή εξάντληση. Αυτού τους είδους η άσκηση συστήνεται από το σύνολο του ιατρικού κλάδου (παθολόγων, καρδιολόγων, φυσιάτρων, πνευμονολόγων, αγγειολόγων και ενδοκρινολόγων) για όλα τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

Ποιά είναι τα οφέλη της αερόβιας άσκησης;

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης μπορούν να αποκτηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (5-7 εβδομάδες), εφ'όσον η συχνότητα συμμετοχής στην άσκηση καθοριστεί από έναν Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και είναι τα παρακάτω:

1. αυξάνει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς, μυες και όργανα του σώματος,
2. αυξάνει την ικανότητα των μυών να χρησιμοποιούν το οξυγόνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,
3. αυξάνει την αντοχή,
4. βελτιώνει την αναπνοή,
5. αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού,
6. επιδρά αποτελεσματικά στα συστατικά του αίματος,
7. βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία,
8. βελτιώνει την αρτηριακή πίεση,
9. βελτίωση του αισθήματος ευεξίας.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου σε άτομα που το επιθυμούν κατ' οίκον, εφ' όσον υπάρχει ο εξοπλισμός και κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

 

 

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha