Τι είναι η κινητικότητα και η ευλυγισία;

Η κινητικότητα ή αλλιώς ευκινησία είναι η ευκαμψία των αρθρώσεων και η διατατική ικανότητα των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων. Ενώ η ευλυγισία είναι η ικανότητα των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων και των αρθρικών θυλάκων να διατείνονται (κάμπτονται) εύκολα. Χαρακτηριστικά και των δυο ικανοτήτων είναι το εύρος της κίνησης.

Μεθοδολογία και τακτική προγράμματος βελτίωσης ευκινησίας και ευλυγισίας στο κέντρο "Υγεία+Άθληση''

Οι ικανότητες της ευκινησίας και ευλυγισίας για κάποιον, ο οποίος δεν έχει ενασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με την άσκηση ή αρχίζει για πρώτη του φορά μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να πραγματοποιηθεί κάτω από συγκεκριμένη μεθοδολογία και τακτική έτσι ώστε να μην πιαστεί και να συνεχίσει. Γι' αυτό λοιπόν το πρόγραμμα ασκήσεων βελτίωσης ευκινησίας και ευλυγισίας θα πρέπει να εφαρμοστεί περιλαμβάνοντας:

1. αρχικά ασκήσεις προθέρμανσης και

2. έπειτα ασκήσεις δυναμικές για όλες τις μυικές ομάδες του σώματος.

Η μεθοδολογία του προγράμματος άσκησης που εκπονείται στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" βασίζεται σε συγκεκριμένο ασκησιολόγιο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του αθλούμενου. Το πρόγραμμα άσκησης είναι ατομικό ή ομαδικό και περιλαμβάνει ισοτονικές και ισομετρικές ασκήσεις. Ο αθλούμενος αθλείται υπό τη συνεχή επιτήρηση ειδικού αθλητικού επιστήμονα (εργοφυσιολόγου), ο οποίος ελέγχει τη σωστή στάση του σώματος σε κάθε άσκηση ενώ ταυτόχρονα καθορίζει τον αριθμό των επαναλήψεων της κάθε άσκησης για τους συμμετέχοντες. Σε ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα άσκησης η σειρά των ασκήσεων και οι επαναλήψεις της κάθε άσκησης είναι τέτοιες, έτσι ώστε να μην καταπονούν τις αρθρώσεις του σώματος και να μην δημιουργούν αισθήματα μυικής κόπωσης ή τραυματισμού στον αθλούμενο. Αντιθέτως βελτιώνεται το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων και των μυών καθώς επίσης και η ευκινησία του σώματος.

Σε ποιούς απευθυνόμαστε;

Το ασκησιολόγιο ευκινησίας, ευλυγισίας αφορά όλους αρκεί να τηρούνται τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας αποφεύγοντας το ενδεχόμενο τραυματισμού ή/και μυικής υπερκόπωσης. Όμως στο κέντρο θεραπευτικής άσκησης "Υγεία+Άθληση" εφαρμόζεται το συγκεκριμένο ασκησιολόγιο για πολλές κατηγορίες του πληθυσμού και πιο συγκεκριμένα σε άτομα:

1. υγιή οποιασδήποτε ηλικίας που δεν έχουν ξαναγυμναστεί στο παρελθόν και επιθυμούν να βελτιώσουν την κινητικότητα και ευλυγισία τους χωρίς να πιαστούν,

2. υγιή οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν κακή μυοσκελετική κατάσταση και επιθυμούν να βελτιωθούν σε γρήγορο χρονικό διάστημα,

3. υγιή οποιασδήποτε ηλικίας που επιθυμούν να τονώσουν τους μυες τους,

4. Τρίτης Ηλικίας,

5. που επιθυμούν να βελτιώσουν το εύρος κίνησης του κορμού, των κάτω άκρων κ.α., 6. που πάσχουν από χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις (π.χ. οστεοπόρωση κ.α.),

7. που έχουν μυική δυσκαμψία ή αγκίλωση μετά από ένα κάταγμα ή έναν τραυματισμό,

8. που επιθυμούν να προλάβουν χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις.

Αυτού τους είδους η άσκηση συστήνεται από το σύνολο του ιατρικού κλάδου (παθολόγων, ορθοπαιδικών και φυσιάτρων) για τις παραπάνω κατηγορίες ατόμων.

Ποιά είναι τα οφέλη του συγκεκριμένου προγράμματος άσκησης;

Τα οφέλη του προγράμματος ευκινησίας και ευλυγισίας μπορούν να αποκτηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (5-7 εβδομάδες), εφ'όσον η συχνότητα συμμετοχής στην άσκηση και η σειρά των ασκήσεων έχει καθοριστεί από εξειδικευμένο Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και είναι τα παρακάτω:

1. αυξάνεται η ικανότητα των μυών να διατείνονται πιο εύκολα χωρίς να κουράζονται και να καταπονούνται οι αρθρώσεις του σώματος,

2. αυξάνεται η κινητικότητα του σώματος,

3. αυξάνεται το εύρος της κίνησης του σώματος,

4. βελτιώνεται η ισορροπία,

5. μειώνονται οι πτώσεις στα ηλικιωμένα άτομα,

6. βελτιώνεται η μυοσκελετική κατάσταση του σώματος,

7. βελτιώνεται το αίσθημα ευεξίας.

Επίσης παρέχονται υπηρεσίες του κέντρου σε άτομα που το επιθυμούν κατ' οίκον, κατ' όπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο.

map
Κεντρικό
Ροδόπης 48, Γλυφάδα 16675


Τηλέφωνο
210 96 28 612
Κινητό : 697 88 44 913
email : info[@]ygeia-athlisi.grΕγγραφή στο News Letter

captcha